Recents in Beach

SAHİBİNDEN EV NASIL SATILIR?

 


Emlak ilan sitelerini incelediğimizde, herhangi bir emlak aracısı olamadan taşınmazlarını kendileri satmak isteyenlerin oranı % 7,74 civarındadır. (Kasım 2021)

Herkes evini istediği şartlarda satabilir. Bunu engelleyen herhangi bir düzenleme yoktur. Ancak süreç düşündüğünüz kadar kolay değildir. Kendi evinizi satmayı düşünüyorsanız önünüzde stresli ve zorlu bir yol olduğunu unutmayın.

Evi satışa hazırlayalım.

1) Eviniz hakkında bilgiler edinin.

Web tapu üzerinden takbis belgesi alın. Tapu üzerinde şerhler varsa bunları temizleyin. Evinize ait yapım yılı, varsa yapı kullanma veya yapı kayıt belgesi, eski bir ev ise belediyeden alınmış imar belgesi gibi hususları temin edin. Belediye emlak vergileriniz varsa hepsini ödeyin.

2) Satış fiyatını belirleyin. 

Her satıcı evini en yüksek bedelden satmak istese de her evin bir değeri vardır. Evler değerinde alıcı bulurlar. Evinizin değerini bulabilmek için gayrimenkul değerleme uzmanlarından, çevrenizde bulunan emlak danışmanlarından destek alabilir veya bu süreci kendiniz yapabilirsiniz.

Satış fiyatını kendiniz belirlemek istiyorsanız bölgenize ait kira çarpanı oranını tespit etmeniz gerekir.

Kira çarpanı, bir taşınmaza ait satış bedelinin mevcut kira bedeline bölünmesiyle bulunan rakamdır. Örneğin, satış fiyatı 350.000 TL olan ve kirası 1.500 TL olan taşınmaza ait kira çarpanı 350.000/1.500= 233 ay olacaktır.

Bu işlemi ilan siteleri aracılığı ile bölgenizde bulunan satılık ve kiralık taşınmazlara ait verilerden faydalanıp ortalama kira çarpanı oranını bulabilirsiniz.  

Bulduğunuz kira çarpanı oranı ile evinizin ortalama satış fiyatı hakkında aklınızda bir fikir oluşacaktır. Oluşan bu değere çevrenizde bulunan emsal konutların satış fiyatı ile özelliklerini (Otopark, yeşil alan, güneş görmesi vb.) karşılaştırıp, fiyatınızı biraz yüksek veya biraz düşük tutup evinizi satışa sunabilirsiniz.

3) Evinizi düzenleyin.

Evinizi eşyasız satmak istiyorsanız köşe bucak her yeri temizleyin, camları silin, boya istiyorsa duvarlarınızı boyatın, bahçeniz varsa bakımını yaptırın ve tadilat gereken yerleri tamir ettirmeyi ihmal etmeyin. Temizlik ve tadilat konusunda en büyük özeni banyo ve mutfak bölümüne gösterin. Alıcıları en çok etkileyen yerler banyo ve mutfaktır.

Evinizde eşyalar varsa ortam düzenli olmalı ve etrafta kişisel eşyalarınız bulunmamalıdır.

4) Fotoğraf çekimi yapın.

Fotoğraf çekimi öncesi odaların iyi ışık aldığından emin olun. Düşük kaliteli telefonunuz ile çektiğiniz fotoğraflar kötü görünebilir. Gerekiyorsa profesyonel fotoğrafçılar ile çalışın.

5) İlan verin.

Çeşitli emlak ilan sitelerinde fotoğraflarınızı kullanıp ilan verebilir, ilanınızı diğer sosyal medya gruplarında yayımlayabilir, iş arkadaşları çevrenize duyurabilir, isteğe bağlı olarak evinizin dış cephesine uzaktan okunabilecek şekilde satılık ilanı asabilirsiniz.

Buralarda vereceğiniz evinize ilişkin bilgiler gerçekçi olmalıdır.

6) Alıcıları karşılayın.

Gereken bütün işlemleri yaptınız. Artık alıcıları karşılayabilirsiniz. Öncelikle fiyatı merak eden komşularınız alıcı gibi arayacaktır. Daha sonra birçok emlak işletmesi evinizi satmak için size teklif sunacaktır. Teklifleri hemen reddetmeyin, düşüneceğinizi belirtip teklifi bir kenara not etmenizi tavsiye edebilirim.

Gelen alıcıları verdiğiniz randevu saatinde karşılayıp gerekli bilgileri verdikten sonra evinizi gezdirin ve daha sonra alıcıları evinizde bir müddet yalnız bırakın. Muhtemelen kendi aralarında tartışacaklardır.

Alıcılar ile gereksiz tartışmaya girmeyin. Alıcılardan eviniz hakkında olumlu veya olumsuz bilgiler edinmeye çalışın. Bu bilgiler gelecek diğer alıcılar için önemli olacaktır.

Sonuç.

Ev satışı sabır isteyen bir süreçtir. Piyasa şartlarına göre eviniz uzun süre satılmayabilir. Uzun süre ilanda kalan evinizin fiyat durumunu zaman zaman emsal konutların satış oranlarına göre tekrar değerlendirmeyi ihmal etmeyin.

 

 

 

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar