Recents in Beach

ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARI

 

Ülkemizde değişik meslek kollarında faaliyet gösteren çok sayıda kamu kurumu niteliğinde meslek odaları ile esnaf ve sanatkârlar odaları bulunmakta, bu kuruluşların da bağlı olduğu birlikler, federasyonlar ve konfederasyonlar faaliyet göstermektedir.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu kayıtlarına göre ülkemizde faaliyet gösteren 2.233.185 işletme ile 2.998 esnaf odası mevcuttur. (Ulaşım 12.12.2021

Ticaret Bakanlığı verilerine göre de toplam işletmelerin yaklaşık 35.000 tanesini emlak işletmeleri oluşturmaktadır. (Aralık 2021)

2022 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayı içinde oda genel kurulları yapılacaktır. Dört yılda bir yapılan bu seçimlerde oda başkanı ve yönetim kurulu üyeleri seçilecektir.

Emlak işletmesi sahibi olanlar bu seçimlere katılacak ve oy kullanacaklardır. Genel kurul üyelerinin toplantıya bizzat katılmaları gerekli olup, vekâlet kabul edilmez. Ancak genel kurul üyelerinden birden fazla temsil hakkı olanların, her temsil hakları için ayrı oy hakkı vardır.

Özetle, Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında odalar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Esnaf ve Sanatkârlar Odası nasıl kurulur?

Esnaf odaları oda kurulmak istenen yerleşim yerinde çalışmakta olan sanat, hizmet ve meslek sahipleri ile esnaftan en az 500 kişinin isteği ve Bakanlık izni ile kurulmaktadır.  Kurulacak bölgede bir mesleğe yönelik yeterli sayıda emlak işletmesi bulunmuyorsa diğer esnaf işletmeleri hep birlikte Esnaf ve Sanatkârlar Odası kuruluşunda yer alır. 

Birlik nasıl kurulur?

Her il merkezinde bir esnaf ve sanatkârlar odaları birliği kurulması zorunludur. Birliğin bulunduğu il sınırları içindeki faaliyet gösteren odalar da birliğin üyesidir. Bütün odaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri birliğin genel kurulunu oluşturur.

Oda kuruluşu için yeterli sayıda esnaf bulunmayan yerleşim yerlerinde oda faaliyeti nasıl olur?

Oda kuruluş yeter sayısına ulaşılamadığı için oda kurulması mümkün olmayan yerlerdeki esnaf ve sanatkârların kayıtları birlik marifetiyle tutulabilir. Esnaf ve sanatkârlara odalarca verilen hizmetler, ilçelerde şube açmak suretiyle birlik tarafından verilebilir.

Büyükşehir statüsündeki iller ile diğer illere bağlı ilçelerde kurulu oda bulunmaması durumunda, bu ilçelerdeki esnaf ve sanatkârların kayıt edilecekleri oda ile bu odaların çalışma bölgesi Bakanlık tarafından belirlenir.

Odalara kimler üye olabilir?

Türkiye'de sanat ve ticaret yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı ülke vatandaşları üye olurlar.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıtlı olanlar üye olamaz.

Odaların fesih sebepleri nelerdir?

a) Üye mevcudunun yüzden aşağıya düşmesi.

b) Bakanlıkça yapılacak uyarıya rağmen mevzuata aykırı genel kurul kararlarının iki ay içinde düzeltilmemesi.

c) Konfederasyonca tespit edilen yıllık zorunlu giderleri karşılayacak miktarda gelir sağlayamadığının birlik tarafından tespit edilmesi üzerine yapılacak yazılı uyarıya rağmen odanın mali durumunun bir yıl içinde iyileştirilememesi.

d) Odanın faaliyet alanına giren hususlardan aynı meslek koluna mensup esnaf ve sanatkârların zamanla ayrı oda kurmaları sonucu, kalan üye sayısının ikiyüzden aşağı düşmesi.

Odalar yukarıda yazılı sebeplerle Bakanlığın teklifi üzerine yetkili asliye hukuk mahkemesi kararıyla fesih olunur.

Oda, birlik, federasyon ve konfederasyon başkan ve üyelerine maaş ödeniyor mu?

Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yönetim kurulu üyelerinin huzur hakları, yönetim kurulu başkanı ve başkan vekilleri ile denetim kurulu ve disiplin kurulu üyelerine verilecek aylık ücretler ile merkez dışından genel kurul, başkanlar kurulu, yönetim kurulu, denetim kurulu ve disiplin kurulu toplantılarına katılacak üyelere ve bunların görevlendirilmelerinde ödenecek yolluk ve konaklama ücretleri, aşağıda belirtilen hadleri aşmamak kaydıyla ilgili esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının genel kurullarınca belirlenmektedir.

a) Yönetim kurulu başkanlarına;

Odalarda üye sayısı 100-500 olan odalarda asgari ücret, 501-1500 olan odalarda asgari ücretin iki katı, 1501-3000 olan odalarda asgari ücretin üç katı, 3001-10000 olan odalarda asgari ücretin dört katı, 10001 ve daha fazla üyesi olan odalarda asgari ücretin beş katı,

Birliklerde üye oda sayısı 25'e kadar olanlarda asgari ücretin üç katı, 26-50 olanlarda asgari ücretin dört katı, 51-100 olanlarda asgari ücretin beş katı, 101-150 olanlarda asgari ücretin altı katı, 151 ve daha fazla olanlarda asgari ücretin yedi katı,

Federasyonlarda üye oda sayısı 50'ye kadar olanlarda asgari ücretin beş katı, 51-100 olanlarda asgari ücretin altı katı, 101 ve daha fazla olanlarda asgari ücretin yedi katı,

Konfederasyonda genel başkana asgari ücretin on katı, (2022 yılı 4.250X10= 42.500 TL)

b) Yönetim kurulu başkan vekillerine; (a) bendinde belirtilen miktarların 2/4'ü,

c) Denetim kurulu üyelerine; (a) bendinde belirtilen ücretlerin 1/4'ü,

d) Disiplin kurulu üyelerine; (a) bendinde belirtilen ücretlerin 1/4'ü,

Aylık ücret,

e) Aylık ücret almayan yönetim kurulu üyelerine katıldıkları toplantı başına (a) bendinde belirtilen ücretlerin 1/5'i huzur hakkı alırlar. Bu ücretler brüt asgari ücret üzerinden net olarak ödenir.

Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yetkili organ üyelerinin yurt içi harcırahları, asgari ücretin 1/5'inden, yurt dışı harcırahları ise en yüksek Devlet memuruna ödenen günlük harcırahtan fazla olamaz.

Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarında birden fazla organda görevli olanlar, bu görevlerine ait ücretlerden yüksek olanı alırlar. Organ üyeleri, meslek kuruluşları iştiraklerinden en fazla birinden ücret alabilirler.

Aylık ücret alanlara huzur hakkı ödenmez.

Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları personelinin işe alınmalarına ve ücretlerinin belirlenmesine yönetim kurulu karar verir.

Odalara kayıt ve aidatlar nasıl belirlenir?

Oda üyeliği yıllık aidat ile oda üyeliğine ilk kayıt yapılması sırasında ödeyeceği kayıt ücreti, asgari ücretin onda birinden az, yarısından fazla olamaz. (2022 yılı için 425 TL - 2.125 TL arasında olacaktır.) İlk kayıt yapıldığı yıl yıllık aidat alınmaz.

Esnaf ile müşterisi arasında oluşan sorunlar nereye iletilir?

Bağlı olduğu oda başkanlığına veya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine iletilir.

Mesleki ahlak ve kurallara uymayan esnaf hakkında soruşturmayı neresi yapar?

Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği uhdesinde bulunan disiplin kurulu tarafından soruşma yapılır.

Oda üyelerine birlik disiplin kurulunca verilecek cezalar şunlardır:

a) Uyarma cezası: Meslek şeref ve haysiyetine uygun düşmeyen hareketleri olan, odaya olan üyelik görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen, üyesi olduğu oda ve diğer esnaf ve sanatkâr meslek kuruluşlarının itibarını zedeleyici fiilde bulunan ve sözler sarf eden, müşteri veya diğer kişilerle olan ilişkilerinde terbiye ve nezakete aykırı davranışlarda bulunan üyenin, meslekî faaliyetinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Üye, bir yıl içinde uyarma cezası gerektiren fiili tekrarlaması halinde kınama cezası ile tecziye edilir.

b) Kınama cezası: Müşterilerine ve diğer kişilere olan taahhütlerini yerine getirmeyen veya bunlara karşı haksız ithamda bulunan, müşterilerini ve diğer kişileri kandıran, nizami ölçü ve tartı aletlerini bilerek kullanmayan üyeye meslekî faaliyetinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Üye, bir yıl içinde kınama cezasını gerektiren fiili tekrarlaması halinde para cezası ile tecziye edilir.

c) Para cezası: Üyenin, Bakanlık, o yer idare amiri, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları tarafından mevzuata uygun olarak alınmış kararlara aykırı hareket etmesi ve mükerrer kınama cezası almasından dolayı, para cezası ile cezalandırılmasıdır. Para cezaları birliğe gelir kaydedilir. Verilecek para cezası 61 inci maddeye göre belirlenen yıllık aidatın iki katıdır. Üyenin para cezası verilmesini gerektiren eylem ve davranışlarının, aynı eylem ve davranış olmasına bakılmaksızın bir yıl içinde tekrarında, verilecek ceza yıllık aidatın beş katı olarak uygulanır.

d) Geçici veya uzun süreli oda üyeliğinden çıkarma cezası: Üyenin, esnaf ve sanatkâr sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde, huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozucu eylem ve davranışlarda bulunması karşısında oda üyeliğinden geçici veya uzun süreli olarak çıkarılması, bu süre içerisinde meslekî faaliyetini yürütememesidir.

Geçici çıkarma cezası bir aydan az, altı aydan fazla; uzun süreli çıkarma cezası altı aydan az, iki yıldan fazla olamaz.

Daha fazla bilgi için Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nu inceleyebilirsiniz. 

KAYNAKLAR        :
 

===================================

SİZLERDEN GELEN SORULAR VE CEVAPLAR

Emlak işletmeleri ticari faaliyette bulunabilmesi için aşağıdaki sıralamaya göre belirtilen belgeleri almak zorundadır.

- Vergi dairesine kayıtlı olmak.

- Esnaf ve Sanatkâr Sicili Müdürlüğü ile esnaf veya Ticaret Odasına kayıtlı olmak.

- Belediye iş yeri açma ruhsatı almış olmak. (İş yeri en az 20 m2 olacak.)

- Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış olmak.

Soru: Gerekli belgeleri tamamlayıp iş yeri açan bir emlak işletmesi Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almamışsa ticari faaliyette bulunabilir mi?

Cevap: Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında ticari faaliyette bulunamaz. Ancak bu tür işletmelerin var olduğu bilinmektedir.  Odalara kayıtlı işletme sayısı ile TTBS sistemine kayıtlı işletme sayısının birbirinden farklı olduğu görülmektedir.

Soru: Emlak işletmesinde çalışan emlak danışmanları odalara üye olabilir mi?

Cevap: Vergi mükellefi veya vergiden muaf olarak ticari faaliyette bulunuyorsa esnaf odasına kayıt olabilir.

Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu

Üyelik şartları

Madde 7- Oda üyeliği için aşağıdaki şartlar aranır:

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı devlet tabiiyetinde bulunmakla beraber Türkiye'de sanat ve ticaret yapıyor olmak.

b) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak.

c) Vergi mükellefi olmak ya da vergiden muaf olmak.

d) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıtlı olmamak.

Soru: Emlak işletmesini kurmuş ancak Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almamış bir işletme odaların yetkili kurullarına aday olabilir mi, seçilebilir mi, oy kullanabilir mi?

Cevap: Yasal olarak bir engel bulunmamaktadır.

Soru: Gayrimenkul ve konut değerleme uzmanları emlakçılık yapabilir mi?

Cevap: Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunacak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları Hakkında Tebliğ (III-62.3) kapsamında emlak komisyonculuğu yapamazlar.

Soru: Gayrimenkul ve konut değerleme uzmanları nereye üye olabilir?

Cevap: Gayrimenkul değerleme uzmanları Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine (TDUB) üye olmaları zorunludur. Konut değerleme uzmanları için üye olma zorunluluğu bulunmamaktadır. (Şirket olarak kurulan değerleme şirketleri bulundukları yer Ticaret Odalarına kayıtlı olup oda kapsamında yapılan meslek komiteleri seçimlerinde aday olabilirler.)

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar