Recents in Beach

Web Tapu Üzerinden Yetkilendirme ve Satış Nasıl Yapılır?



Web tapu ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde yapılacak işlemlerin daha kolay hale geldiğini bu sayfada daha önce belirtmiştik.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ile Ticaret Bakanlığı arasında sağlanan entegrasyon ile Web Tapu sisteminde mevcut yönetmeliğe uygun bir dizi yenilikler getirilmiş ve geliştirilme çalışmaları halen devam etmektedir.

Yapılan son çalışmalara göre, Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış emlak işletmelerinin Alım Satıma Aracılık Sözleşmesi kapsamında taşınmaz sahipleri adına Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne talepte bulunmaları daha kolay hale gelmiştir.

Bu işlemlerin nasıl yapıldığını paylaşmak istiyorum.

Satıcının yapacağı işler; 

   Taşınmaz sahibi E-Devlet kanalı ile web tapu sistemine girip satmak istediği taşınmaz bilgilerini “web tapu/yetki İşlemleri/yetki ver” menüsünden ilgili taşınmazı seçip “Yetki Ver” menüsüne tıklanır. Önceden sözleşme ile yetki verdiği emlak işletmesini sistem içinde bulup/seçip yetki vermesi gerekir. (Listede sadece Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış emlak işletmeleri bulunur) Diğer işlemler tanımlanarak yetki verme işlemi tamamlanır.

Buradan yetki verilecek menü seçilir.


Buradan yetki verilecek emlak işletmesi seçilir.


Emlak işletmesini bulabilmeniz için sözleşme yaptığınız işletmeye ait yetki belgesi numarasını Ticaret Bakanlığı sitesinden sorgulayıp tam adını web tapu emlakçı arama sistemine yazmanız gerekir.

İleri menüsüne basıldığında 3. aşamada "başvuru yapabilir" seçeneği tıklanır. Bu sayfada paylaşım süresini belirtebilirsiniz. 4. aşamada çıkan "sözleşme" okunup onaylanır ve işlem tamamlanır.

Önemli: Bu paylaşım işlemi emlak işletmesine satış yapma yetkisi vermemektedir. Verilen bu paylaşım ile alıcı ve satıcının imzaladığı Alım satıma Aracılık Sözleşmesi vasıtası ile emlak işletmesi Tapu Müdürlüğüne sadece satıcı adına başvuruda bulunup işlemleri takip eder. Alıcı ve satıcı adına başka herhangi bir işlem yapamaz. İşlemlerin bitirilmesine müteakip alıcı ve satıcı verilen randevu saatinde Tapu Müdürlüğüne gidip alım-satım işlemini gerçekleştirirler.


Emlak işletmesinin yapacağı işler; 
    Satıcı tarafından taşınmaz bilgileri paylaşılan Emlak işletmesi web tapu sistemine “emlakçı” menüsü kanalıyla giriş yapar.


Açılan sayfada "başvuru yap" menüsü seçilip listelenen yetki verilmiş taşınmazlardan satış yapılacak taşınmaz seçilir ve başvuru işlemine başlanır. 

Emlak işletmesinin yetki talep etmesi:

Her satıcı yetki verme işlemini yapamayabilir. Bu durumda yetkili emlak işletmesi satıcıdan yetki talep edebilir. Ancak yetki talep edebilmesi için satıcının cep telefonu web tapu üzerinde tanımlı olması gerekir. 

Yetkilendirme istenecek satıcının TC'si ve satışa konu taşınmaz bilgileri girilip satıcıdan yetki talep edilir. Satıcı cep telefonuna gelen bağlantıyı tıklayıp web tapu sistemine girer ve buradan talep edilen yetkiyi onaylaması gerekir.

İşletme, satıcı tarafından yetkilendirilmiş taşınmazı seçip tellaliye sözleşmesi, belediye rayiç bedel belgesi, varsa vekalet, banka ipotek bilgileri ( ipotek evrakı olarak sadece kredi tutarı, faiz, ödenecek toplam bedeller gibi bilgiler bulunan belge yeterlidir.) pdf olarak sisteme yüklemesi gerekir. (Bazı belgeler online olarak ilgili kurumlar tarafından Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gönderilmektedir. 2015 sonrası noterde düzenlenmiş vekaletler sistemde görülmektedir.)

(Emlak işletmesinin yetkilendirilmesine ilişkin emlak odaları veya ticaret odalarından verilen tellaliye ile veya Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında belirtilen yetkilendirme sözleşmesi istenebilir.  Bunu önceden Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne sorup öğrenmeniz gerekir.)

     Taşınmazı satın alacak gerçek ve tüzel kişi bilgileri girilir ve işlem tamamlanır.

      Başvuru sonrası eksik belge olduğu SMS yoluyla bildirildiği takdirde tekrar sisteme girip eksik belgeleri yüklemek mümkündür. 

     Gönderilen belgeler üzerinde yapılan inceleme sonrası herhangi bir eksik bulunmazsa taraflara SMS yoluyla tapu harçlarının ödenmesi istenir.

      Gerekli tapu harçları ödenip alım satım için taraflar Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gittiklerinde önceden sisteme yüklenen veya sistemde online görünen belge asılları yanınızda bulunması faydalı olabilir. 

           Yetkili memur tarafından yapılan incelemeler sonrası alıcı ve satıcı yetkili memur huzurunda imzalarını attıktan sonra işlem tamamlanır. 

      NotWeb tapu ve Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne yapılan başvuru ve işlemlere ait bilgiler tarafların telefonuna SMS gönderilmek suretiyle bilgilendirilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken önemli hususlar:

Tellaliye sözleşmesinde belirtilen aracılık hizmetleri ücret bedeli üzerinden binde 948 oranında damga vergisini ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.

Diğer başvuru yöntemi ise, satıcıların doğrudan web tapu üzerinden başvuru yapabilmesidir.

**

Zaman için Web tapu sistemi içinde değişiklikler yapılmakta, yeni hizmetler sunulmaktadır. Web tapu kullanımı hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için web sitesi haberler bölümünde yayınlanan eğitim amaçlı videolara ve diğer bilgilere bakabilirsiniz.

Eğitici videolardan ve gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Youtube kanalına abone olabilirsiniz.  

Bilgilendirme:

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonrası satışa sunulan dairelerin kat planlarını, daire içi m2 bilgilerini, dairenin yönü, etrafında bulunan sosyal alanları, kamu binalarını, okullar, market gibi alanları 3D haritalar üzerinde görme imkanımız olacaktır. Yapılan çalışmalar hakkında bilgilere ve demo görüntülere buradan ulaşabilirsiniz. Çalışmalar bittiğinde tarafımdan yapılacak incelemeler ayrıca paylaşılacaktır.

Not: Yapı ruhsatı olmaksızın kaçak yapılar sistemde görünmemektedir. Örneğin, tapu kayıtlarında cinsi tarla gözüken arazi üzerine yapılmış kaçak yapı hakkında sistem üzerinde herhangi bilgi bulunmamaktadır.

Yapı ruhsatı kapsamında arazi üzerine inşa edilmiş yapılar Lisanslı Harita Kadastro Bürosu tarafından hazırlanan cins değişikliği dosyasının Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne verilmesi ve onaylanması sonucu bu yapılar web tapu üzerinde görünecektir. Eğer bu işlem yapılmamışsa web tapu üzerinde ve tapu kayıtlarında görünmezler.

 Kaynaklar:

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü

Web Tapu

Web tapu kullanım klavuzu

Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Sorgulama

Damga Vergisi Bilgilendirme

TUGEM Bilgilendirme Videosu


Yorum Gönder

0 Yorumlar