Recents in Beach

EV ALMANIN İPUCLARI



Ev almak, ev sahibi olmak herkesin hayalidir. 

Hayallerinizin bir kâbusa dönüşmemesi için hayatın gerçeklerini görmemiz gerekir.
Ev almadan önce neler yapmalıyız?

Önce bir planlama yapın. Bir limit belirleyin ve konforlu bir yaşam süreceğiniz bölgeyi seçin. 

Konutunuz için site içi, apartman, müstakil ev, bina kat sayısı, dairenin bulunduğu kat, net metrekare, asansör, balkon, banyo, oda sayısı, konutun hangi yöne baktığı, bahçesi, açık veya kapalı otopark, ulaşım, okul, park, sosyal alanlara uzaklığı gibi kriterlerinizi belirleyin. 

Kriterlerinizi belirlemezseniz konut bakmaktan hem siz hem de emlak danışmanınız yorulacak veya bıkacaktır. Kriterlerinize uymayan konutlara bakmanız boşa harcanan zamandır. 

- Yeni alacağınız ev mutlaka depreme dayanıklı yapılmış olmalıdır.

Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 6 Mart 2007 tarih ve 26454 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanmıştır. Bu tarihten önce alınan yapı ruhsatlarına istinaden yapılan ve yapım tarihi 2008-2009 gibi belirtilen bazı binaların mevzuata uygun olmadığını unutmayın. Bu Yönetmelik 18.03.2018 tarih ve 30364 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği olarak güncellenmiştir.

- Dairenin parsel bilgilerini https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden sorgulamayı ihmal etmeyin. Site görünümlü yerlerin ayrı ayrı parselden oluşabilmesi ve toplu yapı sistemine geçilmemiş veya sonradan toplu yapıdan ayrılmış blokların olması halinde ileride hukuksal sorunlara sebep olacağı unutulmamalıdır.



- Dairenin ne kadar zamandır satışta olduğunu ve uzun süre neden satılmadığını araştırın.

- Eğer yapılmakta olan bir inşaattan veya proje halinde olan bir maket üzerinden konut alacaksanız, konutun yapılmaması, eksik veya geç teslim edilmesi gibi riskleri olduğunu düşünmeniz gerekir.

- Emsallerinden düşük fiyatlı ilanlara şüphe ile yaklaşın. Uzaktan pazarlık edip kapora göndermeyin. Taşınmaz piyasasında en çok kapora dolandırıcılığı yapıldığını görmekteyiz. Burada ki haberi okumanızı tavsiye ediyorum. Taşınmaz alışverişi, yetkili emlak danışmanı aracılığı veya sahibi ile yüz yüze yapılır.

- Daireyi almak için istekli görünmeyin. Görünüş ve davranışlarınız daire fiyatına biraz olsun etkisi olabilir.

- Dairelerde oturan olup olmadığını öğrenin. Yurt dışında yaşayanlara ait dairelerde oturan olmadığından kışın soğuk günlerinde dairenizi ısıtma maliyetinin yüksek olacağını unutmayın.

- Yeni yapılarda kullanılan ısı ve ses yalıtım malzemelerinin gerekli izolasyonu sağladığı söylenemez. Bu nedenle bodrum üstü ve son katlarda bulunan dairelerin ısıtma maliyeti ara katlara göre biraz yüksek olacaktır.


- Binaya ilk girdiğinizde öncelikle bodrum gibi yerleri gözlemleyin. Nemli duvarlar veya rutubet kokusu varsa, kiriş ve kolonlar üzerinde paslı, çürümüş demirler görünüyorsa o bina çürümeye başlamıştır. Daireyi görmekten vazgeçebilirsiniz. Eğer bodrum yeni sıvanmış ve boyanmışsa ayıplar kapatılmak için yapılmış olabilir. 

- Bodrum, çatı gibi ortak kullanım alanlarında herhangi bir onarım, mantolama gibi bir tamirat kararı alınıp alınmadığını araştırın. Ortak kullanıma ait bina borçlarının kim tarafından ödeneceği hakkında daireyi satın alacağınız kişiyle sözleşme yapmanız faydalı olacaktır.

- Bina projesinde ortak alanların ve daire alanının ölçülerini karşılaştırın. Bazı binalarda projeye aykırı olarak sığınak veya garajların iş yeri deposuna katıldığı, daire alanlarının projede belirtilenden daha küçük yapıldığı gözlemlenebilir.

- Bina ortak giderlerinin aylık tutarı ne kadar? Sonra kira öder gibi aidat tutarı karşınıza çıkmasın. (Site içinden daire alacaksanız çok iyi araştırmalısınız. Bu haber önemli.)

 - Binada görevli kapıcı varsa, bu görevlinin emekli olması veya iş akdinin fesh edilmesi gibi durumlarda diğer maliklerle beraber tazminatından sorumlu olacaksınız. 

- Yıllar içinde değişimler olsa bile komşular ve çevre önemlidir. Evinize giden yolların gece veya gündüz emniyetli olduğundan emin olun.

- Yatırım amaçlı eski bir daire almak istiyorsanız, öncelikle belediyeden kat sayısını ve imar durumunu öğrenmeniz faydalı olacaktır.  8 katlı olup yenilenmek için yıkıldığında 6 kat izini olması veya imar durumun değiştirilip yeşil alana çevrilmiş olması hak mağduriyeti yaratacaktır.

- Kooperatif kapsamında yapılan sitelerden konut almadan önce, meskenlerin tapularının olup olmadığı, elektrik, su aboneliklerinin ortak olup olmadığı, kanalizasyon, altyapı sorunları, ortak kullanım alanlarının (Havuz, spor salonu vs.) ücretli olup olmadığı, aylık aidat tutarı gibi konuları araştırın.

Kooperatifler konutları yapar, sahiplerine dağıtır, ferdileşir ve sözleşmede aksine bir hüküm yoksa dağılır. 


- Yapı ruhsatına aykırı olarak bazı binalara eklenen katlara İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgeleri verildi. Yapı ruhsatına aykırı olarak binalara eklentiler yapılıp daha sonra imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınan yerlerin müktesep hak  kazanması söz konusu değildir. Bina yıkılıp yeniden yapıldığında mevcut imar planı uygulanacaktır. 

Yapı Kayıt Belgesi Almış Konutların Alım Satımı konulu makalemi buradan okuyabilirsiniz.

Dere kenarlarından uzak durun

Bilim insanları tarafından dünyada iklim değişikliği yaşandığı belirtilmektedir. İklim değişikliği nedeniyle suyu azalan veya kuruyan dere yatakları üzerinde veya kenarında bulunan binalar muhtemel sel baskınlarına açık yapılardır.  Bu bölgelerin arazi yapısı Google Earth ve benzeri harita uygulamaları üzerinden iyi incelenmelidir.


Fay Hattı Kanunu: Yakın zamanda düzenlenmesi planlanan kanun kapsamında, fay hattı üzerinde bulunan arsa ve araziler üzerine konut olsa bile yıkıp yeni bir konut yapılamayacakmış.


- Güneş önemli. Ülkemiz kuzey yarım kürede bulunduğundan yapıların güney ve batı yönleri güneşi en fazla alan bölümleridir. Kuzey bölümler hiçbir zaman güneş almaz. Beğendiğiniz bina istediğiniz şartlara uygun ise çevresinde bulunan boş arsaların imar durumunu resmi olarak belediyeden araştırın. Bugün iyi bir güneş alan yapı ileride yapılacak diğer binanın evinizin güneş almasını engelleyebileceğini unutmayın.

- Pencerelerin evinizin daha fazla ışık almasını sağlayacak şekilde geniş olması önemlidir. Sinerji etkili çift camlı sistemlerin daha fazla enerji tasarrufu sağladığı belirtilmektedir.

- Kombi mevcut ise ilk olarak su basıncını kontrol edin. Su basıncı istenilen seviyeden düşük ise muhtemelen dolaşım sisteminde su kaçağı olabilir. Zemin altında bulunan borularda kaçağı tespit etmek zor ve tamiri için bütün zemini kırdırmak zorunda kalabilirsiniz. Sistemi yetkili servislere kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin.

- Otopark. Arabanız için kapalı veya açık otopark uygunluğunu dikkate alın. Yoğun araç parkı olan bir bölgede saatlerce uygun park yeri aramayın.

Tecavüz: Yeni yapılan bazı binalarda inşaat öncesi arsanın bir kısmı kamu adına terk işlemi yaptırılır. Bu uygulama yol ve kaldırımların genişletilmesi için önemlidir. Ancak bazı inşaat firmaları terk edilen alanları inşaat sonrası duvar çekerek tekrar bina bahçesine katmaktadır. Bu durumdan, ileride oluşabilecek hukuki bir sorunla bütün kat malikleri ile birlikte sorumlu olacağınız unutmayın. 

- Ulaşım. Almak istediğiniz konutun, toplu taşıma araçlarının geçtiği duraklara, alışveriş merkezlerine ve okul gibi yerlere uzaklığını önceden tespit edin.

YAZLIK BÖLGELER:  Bu yerler yaz günleri oldukça kalabalıktır ancak kış günlerinde etrafta kimseler kalmayabilir, market, bakkal, kafe gibi yerler kapalı olabilir, komşularınız olmayabilir, çok daireli bir binada kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. 

İlgili makale: Yazlık Almadan Önce İyi Düşünün

Yazlıkların bolca bulunduğu bölgelerden kalıcı olarak ev almak istiyorsanız kış aylarında kiralık olarak ev tutun ve çevreyi gözlemleyin.

Altyapı: Altyapı önemli. Kanalizasyon sistemi olmayan yerlerde lağım çukuru denilen foseptik kullanılmaktadır. Bu durumda belirli zamanlarda vidanjör masrafınız olacaktır.

Temiz su: Plansız gelişen yazlık bölgelerde en önemli sorunlar, altyapı, temiz su ve çöplerin toplanması gelmektedir. Temiz suyun nereden geldiğini araştırmayı ihmal etmeyin.

Çevrenizde müstakil evler var ve buralara aylarca vidanjör uğramıyorsa muhtemelen atık sularını toprağa, dereye veya denize vermektedirler. Eğer kuyu suyu kullanıyorsanız suyunuzu zaman zaman tahlil ettirmeyi ihmal etmeyin.

(Devam edecek)

Yorum Gönder

0 Yorumlar