Recents in Beach

Devren Kiralık İş Yeri ve Sözleşmeler

 


"Küçük düşünenler küçük yerleri, büyük düşünenler büyük yerleri pazarlar."

**

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümlerini okuyunca kendimi konut ve iş yeri satışına ve kiralanmasına aracılık edecek bir emlak danışmanı olarak görüyorum.

Emlak sektörü pazarı sadece konut ve işyerlerinden oluşmamaktadır. Bu pazarda, konut, lüks konut, tarihi bina, iş yeri, orta ve büyük ölçekli ticari işletmeler, turistik tesisler, fabrikalar, arsalar, araziler, pazar tahtaları gibi çeşitli taşınmazların olduğu gibi devredilecek aktif işletmeler de vardır. (Aktif olmayan, kapanmış işletmeler devren kiralık kapsamında değerlendirilmez. Bu yerler boş iş yeri kapsamındadırlar

İşletme olarak sadece küçük bir iş yeri olduğu düşünülmemelidir. Bu işletme, bakkal, kasap, büfe olabileceği gibi beş yıldız bir turizm oteli, sanayi tesisi veya bir otomobil üretim fabrikası da olabilir.

Yönetmelik kapsamında emlak işletmelerinin kullanacağı sözleşmelerin neler olduğu tanımlanmıştır. Ancak devren kiralık veya satılık işletmeler için herhangi bir sözleşme tanımlaması bulunmamaktadır.

Emlak portföyünüze ekleyeceğiniz devren kiralık veya satılık işletmeler için örnek olabilecek basit sözleşmeler hazırlamaya çalıştım. Bu sözleşmeleri devren kiralık iş yeri pazarında büyük çoğunluğu oluşturan, adi sözleşmeler ile devri kolayca yapılabilen gerçek kişilere ait küçük işletmeler için kullanabilirsiniz.

Devren kiralık iş yeri kapsamında kullanılabilecek örnek sözleşmeler.

Tüzel kişilik olarak faaliyet gösteren büyük ölçekli ticari işletmeler, turistik tesisler veya fabrikaların kiralama, devir, birleşme veya hisse devri işlemleri ilgili kanunlar ve yönetmelikler kapsamında yapılmaktadır. 

Bu tür işletmelerin devir, satış, birleşme veya kiralama işlemlerinin hukuk ve muhasebe danışmanları tarafından yapılacağını düşünürsek bu pazarın emlak danışmanları portföyüne gireceğini pek sanmıyorum. Giremez demiyorum. Büyük düşünenler büyük yerleri pazarlar.



KAYNAKLAR    :

- Türk Borçlar Kanunu

- Türk Ticaret Kanunu

- Ticaret Sicili Yönetmeliği


Yorum Gönder

0 Yorumlar