Recents in Beach

Emlak Danışmanı Seçiminde Dikkat Edilecekler

 


Emlak alım, satım ve kiralama işlemleri yapacak kişilere, dürüst ve güvenli bir şekilde aracılık hizmeti verilmesi emlak işletmeleri için önemli bir mesleki kariyerdir.

Emlak piyasasında işlem yapmak isteyen kişiler, çalışacakları emlak işletmelerini seçerken titizlikle araştırma yapmaları hususu ileride telafisi mümkün olmayan olayları yaşamamaları aşısından oldukça önemlidir.

Bu konuda çeşitli web sitelerinde emlak işletmeleri hakkında paylaşılan şikayetler, bu işletmelerin geleceklerini ve müşteri potansiyelini oldukça etkilemektir.  

Yapılan şikayetler genel olarak;

Sözleşme süresi sona ermesine ve herhangi bir hizmet verilmemesine rağmen hizmet ücreti talep edilmesi, taşınmaz konusunda yanıltıcı bilgilerin verilmesi, alınan kaparoların haksız gerekçelerle geri ödenmemesi,  verilen sözlerin tutulmaması gibi birçok nedenleri görmemiz mümkündür.

Bu tür şikayet siteleri mağdurların şikayetlerine kısmen çözüm olurken genelde şikayetler çözümsüz kalmaktadır. Burada bizi ilgilendiren şikayet edilen emlak işletmeleri ile yaşanan sorunlardır.

Haksız yaşanan sorunları çözüme ulaştırmayan emlak işletmelerinin marka itibarı zedelenip müşteri kaybı yaşamaları kaçınılmaz olacaktır.

Bir taşınmaz satın alacağız, satacağız, kiraya vereceğiz veya kiralayacağız.  Karşımıza çıkan soru "güvenli emlak işletmesini nasıl buluruz?"

Cevabı aşağıdaki incelemeler sonrası bulabilirsiniz.

Belki uzun yıllar dostluk kurabileceğiz bir emlak işletmesine öncelikle önyargılı düşüncelerle yaklaşmayın. İlk temas öncesi işletme hakkında araştırma yapabilirsiniz.

İrtibata geçeceğiz emlak işletmesinin yetki belgesinin olup olmadığını inceleyin.

 Bir emlak danışmanı, konut, ticari, arsa, arazi, lüks konut gibi taşınamazlar hakkında bilgili ve tecrübeli olmalıdır. Çalışacağınız emlak danışmanının hangi taşınmazlar üzerinde bilgi ve tecrübesi olduğunu araştırın.

Şikayet sitelerinde ve haritalar üzerinde işletmeler hakkında yapılan yorum ve şikayetleri inceleyin. 

Emlak ilan listelerini inceleyin. Bulunduğu bölgede emsal değerlerinden düşük emlak ilanları yayınlayan işletmelere temkinli yaklaşın.

Beğendiğiniz taşınmaz hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgiler veren işletmelerden uzak durun. Bilinçli ve bilgili bir emlak alıcısı olmaya çalışın.

Sözleşmeler her iki tarafa borç yükleyen belgelerdir.

Sözleşme imzalamadan önce sözleşmeyi dikkatli bir şekilde okuyun lütfen.  Taşınmaz gösterme ve yetkilendirme belgesi içeriğinde mutlaka sözleşme süresini ve uzatma şartlarını belirtin, sözleşme imzaladıktan sonra bir suretini almayı ihmal etmeyin. Suret vermeyen işletme ile sözleşme imzalamayın.

Örnek sözleşmelerin nasıl olduğunu buradan inceleyebilirsiniz.

Sözleşme imzalamadan kaparo vermeyin. Kaparo, Alım Satıma Aracılık Sözleşmesi imzalandıktan sonra gerekiyorsa mal sahibine verilir. Kaparo vermek zorunda değilsiniz.  Ayrıca kaparo cayma bedeli değildir.

**

Emlak işletmeleri de kendilerine etik kurallar oluşturmalı ve bu kurallara uymalara gerekir.

Örneğin;

Yetkilendirme belgesi almadan hizmet vermez,

Alıcıların ve satıcıların çıkarlarını kendi çıkarlarının önüne koyar ve tüm taraflara dürüst davranır,

Taşınmaz hakkında fazla abartmadan tüm bilgileri doğru verir, gerekirse taşınmaz hakkında araştırma yapar,

Müşterisinin çıkarlarına uygun olarak diğer işletmeler ile işbirliği yapar,

Her aşamadan müşterisini bilgilendirir,

Sözleşmeleri kolay ve anlaşılır olmalı, imzalanan her suretten müşterisine vermelidir.

**

Dürüst ve güvenli hizmet veren emlak işletmeleri, hem müşterilerine hem de çalışanlarına karşı sosyal sorumluluklarını yerine getirmek suretiyle her zaman kazanacak ve emlak işletmesinin marka itibarını koruyup sektörün daha iyi yerlere gelmesine vesile olacaktır.


Kaynak :

Şikayet siteleri https://www.sikayet.com/  https://www.sikayetvar.comhttps://www.sikayetim.com/ 

Google maps

Yandex maps

Youtube 



Yorum Gönder

0 Yorumlar