Bir masa, iki sandalye.
Emlakçı olmak için yeterli olan malzemelerin bunlar olduğu halk arasında halen söylenmektedir.
Bakalım emlakçılık bir masa, iki sandalyeden mi ibaretmiş?
**
Yakın zaman içinde emlakçı dostlarımı iş yerlerinde ziyaret ettim. 800 adet taşınmaz yetki belgesi bulunan emlak işletmesi var ve çoğu işletmeye gidemedim. İletişim için teknolojiyi kullandım ama yüz yüze konuşmanın zevkini inanın vermiyor.
Yaptığım görüşmelerim sonucunda birçok emlak işletmesinin emlak danışmanı aradığını söyleyebilirim.
Lisansı emlakçı olabilmeniz için kendi işletmenizi açabilir veya bir emlak işletmesinde danışman olarak çalışabilirsiniz.
Her iki şekilde emlakçı olmanın maliyetini merak ettiniz mi?
Emlak sektöründe emlak danışmanları, mülklerin alım satımını kolaylaştırmada çok önemli bir rol oynamaktadır. Ancak başarılı bir emlakçı olmak, masrafların adil paylaşımını da beraberinde getirir.
Bu yazımız da emlakçıların ticari faaliyetleri sırasında yaptıkları çeşitli giderlere değineceğim.
Araştırma sonucunun emlak danışmanı olmak isteyenlere rehber olmasını umuyorum.
**
Önce kişisel emlak işletmesi açmanın maliyeti ile başlayalım.
İş yeri: En az net 20 m2 kullanım alanı olmalıdır. Aylık kiralama bedeli, 5.000 TL – 100.000 TL arası değişmektedir. Mütevazi bir iş yeri açacağınız için yaklaşık 10.000 TL aylık kira bedeli olduğunu düşünelim.
İş yeri ruhsat gideri: İş yeri tetkik harcı 1.000 TL ve iş yeri m2 büyüklüğü (1 m2= 1 TL) kadar harç tahsil edilmektedir. İşyeriniz 30 m2 olduğunu düşünürsek toplam gideriniz 1.030 TL olacaktır.
Muhasebe: Muhasebeciniz olması gerekir. Aylık ödemeniz yaklaşık 700 TL – 1.500 TL arasında olacaktır. Ortalama 850 TL diyelim.
Oda kayıt ücreti: Oda üyeliği yıllık aidat ile oda üyeliğine ilk kayıt yapılması sırasında ödeyeceği kayıt ücreti, asgari ücretin onda birinden az, yarısından fazla olamaz. (2024 yılı için 1.700 TL - 8.501 TL arasında olacaktır.) İlk kayıt yapıldığı yıl yıllık aidat alınmaz. Ortalama ilk kayıt için 5.000 TL diyelim.
MYK 5 ve lisans gideri: Yaklaşık olarak MYK-5: 5.000 TL, lisans belgesi: 3.000 TL. Eğer muafiyet sağlayan diplomanız varsa bu belgeler için herhangi bir ödemeniz olmayacaktır.
SGK: İşletme sahibi olarak Bağ-Kur kaydı yapmalısınız. 2024 yılı için aylık prim miktarı düzenli ödemeniz halinde yaklaşık 5.980 TL olduğu belirtilmektedir. (Eğer emekli iseniz prim ödemesinden muafsınız.)
Ofis malzemeleri: Bilgisayar 20.000 TL, yazıcı 5.000 TL, TV 4.000 TL, masa, sandalye 15.000 TL olursa ofis malzemelerininiz toplam 44.000 TL.
Lazer metre: Ortalama 1.000 TL.
İlan giderleri: Aracılık ettiğiniz taşınmazları bir ilan sitesi vasıtasıyla kamuoyuna duyurmanız gerekir. 10 ilanlı bir paket için aylık gideriniz yaklaşık 5.000 TL olacaktır.
İlan afişleri: 1 yıllık afiş gideriniz baskı kalitesine göre ortalama 5.000 TL diyelim.
Kartvizit: 1.000 adet kartvizit yaklaşık 750 TL.
Elektrik, su, ısınma, aidat, telefon, internet, yemek, araba yakıt: Elektrik 100 TL, su 50 TL. telefon 250 TL, ısınma 150 TL, aidat 150 TL, yemek 400 TL, araba için yakıt 1 depo 50 LT diyelim 2.500 TL, internet 200 TL. çay, kahve gibi müşteri ikramları yaklaşık 2.000 TL.
Aylık ödemeniz gereken giderlerin toplamı yaklaşık 5.700 TL diyebiliriz.
Eğitim: Bu gideri bütçeye dahil etmedim. Ama belirli taşınmazlarda uzman olmak istiyorsanız profesyonel eğitim almalısınız ve bu eğitimin bedeli ise 10.000 TL – 50.000 TL arasında değişmektedir.
Toparlayalım,
Açılış gideri yaklaşık 92.000 TL.
Aylık sabit gideriniz ise yaklaşık 25.000 TL olacaktır.
Bu giderlere; iş yeri tadilatı, kira stopajı, belediye ilan, reklam, çevre temizlik, kdv ve gelir vergisi gibi kalemleri dahil etmedim. Kira giderinize her yıl açıklanan enflasyon oranı kadar yapılacak artışı da unutmayalım.
**
Bir emlak işletmesinde emlak danışmanı olarak çalışmak isteyebilirsiniz.
Şimdi bunun maliyetine bakalım.
Emlak işletmesinde iki şekilde çalışabilirsiniz. SGK’lı veya sözleşmeli.
**
SGK’lı çalışmanın giderleri.
MYK seviye 5 belgesi: Yaklaşık olarak 5.000 TL. (Eğer muafiyet sağlayan diplomanız varsa bu belge için herhangi bir ödemeniz olmayacaktır.)
SGK: SSK kaydınızın olması zorunludur. 2024 yılı için aylık prim miktarı yaklaşık 7.500 TL olduğu belirtilmektedir. (Çalışan emekli için muafiyet bulunmamaktadır.)
İlan afişleri: 1 yıllık afiş gideriniz baskı kalitesine göre ortalama 5.000 TL diyelim.
Kartvizit: 1.000 adet kartvizit yaklaşık 750 TL.
Ofis malzemeleri: Bilgisayarınız olmalı. Ortalama 20.000 TL
Emlak işletmesinin sizden isteyeceği giderler: Ofisler arası farklılık göstermektedir. Bunun ayrıntılarını aşağıda paylaşacağım.
Lazer metre: Ortalama 1.000 TL.
Eğitim: Yaklaşık 10.000 TL karşılığında temel eğitim alabilirsiniz.
Bir emlak işletmesinde SGK’lı olarak çalışmanız halinde yaklaşık 40.000 – 50.000 TL başlangıç gideriniz olacaktır. Ortalama 45.000 TL diyelim.
**
Sözleşmeli işletme.
Bir emlak işletmesi ile aynı adreste olmak şartıyla sözleşmeli işletme olarak faaliyet yürütebilirsiniz.
İş yeri ruhsat gideri: İş yeri tetkik harcı 1.000 TL.
Muhasebe: Muhasebeciniz olması gerekir. Aylık gideriniz yaklaşık 700 TL – 1.500 TL arasında olacaktır. Ortalama 850 TL diyelim.
Oda kayıt ücreti: Oda üyeliği yıllık aidat ile oda üyeliğine ilk kayıt yapılması sırasında ödeyeceği kayıt ücreti, asgari ücretin onda birinden az, yarısından fazla olamaz. (2024 yılı için 1.700 TL -8.501 TL arasında olacaktır.) İlk kayıt yapıldığı yıl yıllık aidat alınmaz. Ortalama ilk kayıt için 5.000 TL diyelim.
MYK 5 ve lisans gideri: Yaklaşık olarak MYK-5: 5.000 TL, lisans belgesi: 3.000 TL. Eğer muafiyet sağlayan diplomanız varsa bu belgeleri almanıza gerek olmayacağından herhangi bir ödemeniz olmayacaktır.
SGK: sözleşmeli işletme sahibi olarak Bağ-Kur kaydı yapmalısınız. 2024 yılı için aylık prim ödemesi yaklaşık 5.980 TL olduğu belirtilmektedir. (Eğer emekli iseniz prim ödemesinden muafsınız.)
Ofis malzemeleri: Bilgisayarınız olmalı. Ortalama 20.000 TL
İlan giderleri: Sözleşmeye bağlı olarak ilan başına bir ücret ödeyebilirsiniz.
İlan afişleri: 1 yıllık afiş gideriniz baskı kalitesine göre ortalama 5.000 TL diyelim.
Kartvizit: 1.000 adet kartvizit yaklaşık 750 TL.
Elektrik, su, ısınma, aidat, telefon, internet giderleri: Muhtemel sadece telefon faturanız olacaktır. Ortalama 200 TL diyelim.
Araç yakıt gideri: Aylık bir depo yakıt harcadığınızı varsayalım, yaklaşık 2.500 TL.
Ofis ücreti: (Masa, oda, kira, aidat vb.) Ofisler arası farklılık göstermektedir. Bunun ayrıntılarını aşağıda paylaşacağım.
Eğitim: Yaklaşık 10.000 TL karşılığında temel eğitim alabilirsiniz.
Sözleşmeli işletme açmanız halinde yaklaşık 50.000 – 80.000 TL başlangıç gideriniz olacaktır. Ortalama 55.000 TL diyelim.
Yukarıda emlak işletmesi açmanız veya emlak danışmanı olarak çalışmanız halinde hangi giderlere katlanmanız gerektiğini ortalama rakamlar ile açıklamaya çalıştım.
Ancak çoğu emlak işletmesi bu giderlerin bazılarını kendileri karşılamaktadır.
**
Yaptığım araştırma sonucunda; bir emlak işletmesinde emlak danışmanı veya sözleşmeli işletme olarak çalışmanız halinde işletmeler sizden hangi ücretleri talep ettikleri ile hangi hizmetleri ücretsiz verdiklerini aşağıda açıklamaya çalışayım.
Sorularıma cevap veren işletmelerin açıklamaları:
- Realty World Nest Gayrimenkul
Cumhuriye Mah. Sakarya-1 Cad. No: 53/A Tepebaşı / Eskişehir
Çalışma arkadaşlarımın ofisimize işleri için herhangi bir ücret ödemeleri bulunmamaktadır. Sadece mesleki yeterlilik belgelerini almak istediklerinde ücretlerini kendileri karşılamaktadır.
Çalışma arkadaşlarımın;
- Part time sigorta primleri,
- Tüm eğitim ücretleri,
- Afiş branda giderleri,
- Aracı yoksa şirket aracının kullanımı, aracı var ise kendi aracını kullanması durumunda 1.000 TL yakıt desteği,
- İlan site ücretleri,
- kartvizit, kırtasiye vb tüm giderler
- Yasal olan KDV veya gelir vergisi gibi tüm devletle ilgili ödemelerini firmamız tarafından karşılanmaktadır.
Firmamızın tek isteği laiki ile danışmanlık yapmalarını talep etmekteyim.
Paylaşım oranımız %50 nettir.
Ayrıca 2 kademe hedefleri bulunmaktadır.
1. Kademe hedefi gerçekleştirirse ek %10
2. Kademe hedefi gerçekleştirirse ek %10 daha alıp
Başarılı 1 yılın sonunda %70 net ile çalışma imkânı mevcuttur.
**
Realty World Nest Gayrimenkul, emlak danışmanı adaylarında MYK seviye 5 belgesi gideri haricinde diğer hizmetler için herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Danışman adayları bu açıklamayı dikkate alıp Realty World Nest Gayrimenkul işletmesine başvuruda bulunabilir.
Verdiği bilgiler için Realty World Nest Gayrimenkul Brokerı sayın Volkan TUNALILI’ya teşekkür ediyorum.
**
Bir aylık süre içinde iletişim kurduğum işletmeler tarafıma yukarıdaki gibi değerli bir açıklama göndermediklerinden dolayı aşağıdaki açıklamalar resmi değil sadece bazı danışmanlardan yüz yüze edindiğim resmi olmayan bilgilerdir.
A FİRMASI: Çalışan danışmanlarına asgari ücret maaş ve çalıştıkları süre SSK ödemelerini karşılamakta ve bunlara ek olarak kazandıkları hizmet bedelinden prim vermektedir. Diğer hizmetler için herhangi bir ücret almamaktadır.
B FİRMASI: Çalışan danışmanların kazandığı hizmet bedelinin %40’nı almakta olup SSK primi hariç diğer hizmetler için bir ücret talep etmemektedir. Ayrıca yakıt gideri işletmeye ait ücretsiz araba desteği vermektedir.
C FİRMASI: Çalışan danışmanların kazandığı hizmet bedelinden %50 almakta olup SSK primi, araç, afiş, branda gibi diğer giderleri karşılamamaktadır.
D FİRMASI: Çalışmak isteyen danışmanları sadece sözleşmeli işletme olarak kabul ediyor. Sözleşmeler işletmeler arasında farklılıklar gösterebilir. Bazı işletmeler kurumsal giriş aidatı, aylık masa/oda kirası, eğitim katılım ücreti, ilan, afiş, kartvizit, kırtasiye ve ikram giderleri talepleri olmakla birlikte danışmanın kazandığı hizmet bedelinin ortalama %40’nı almaktadırlar. Bu oran belirlenen limitler dahilinde değişmekte olup sözleşmeye bağlı olarak bir limit sonrası tamamı emlak danışmanına kalabilmektedir. Bazı işletmeler bilgisayar desteği vermektedir.
E FİRMASI: Emlak danışmanlarına ücretsiz araba ve aylık 2 depo yakıt, ücretsiz ilan girme desteği vermekte olup diğer giderlere karışmamaktadır.
E FİRMASI: Gelir ve giderleri yarı yarıya paylaşabilecek emlak danışmanı aramaktadır.
**
Emlak danışmanı olmak isteyenler, emlak işletmelerini dolaşıp genel olarak yukarıda açıkladığım bilgileri duyacaklar ve kabul edilirseler önlerine bir sözleşme konulacaktır. Buradan danışmanlara önerilerim şunlar olabilir.
Sözleşmeyi imzalamadan önce dikkatli bir şekilde okumanızı, ön görüşme sırasında size vadedilen sözlerin sözleşme içeriğinde olmasına dikkat etmelerini ve gerekiyorsa sözleşme içeriği hakkında hukuki destek almalarını önerebilirim.
Sözleşme imzaladığınız işletmenin taşınmaz ticareti yetki belgesi olduğunu kontrol etmeyi unutmayın lütfen.
**
Emlak danışmanı olarak işe başladığınızda kısıtlı bir bütçeniz olacak ve belki ilk altı ay veya bir sene herhangi bir geliriniz olmayabilir. Bu nedenle bütçenizi çok iyi kullanmanız gerektiğini hatırlatmak istiyorum.
**
Sektör kapsamında araştırma yaparken MYK seviye 4-5, 100 saatlik sertifika eğitimi ve deneyim şartından muafiyet sağlayan diploma olmasına rağmen bazı işletmelerin MYK ve sertifika belgesi istemelerine hayret ettim.
Buradan tekrar söyleyelim. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında, Ticaret Bakanlığı tarafından akredite edilen diploma ve belgelere sahip emlak danışmaları yukarı saydığın şartlardan muaf olduğu belirtilmiştir. Danışmanlar olarak bu belgeleri almak için boşuna para vermeyin. Muafiyet sağlayan belgelerin hangileri olduğunu önceki yazılarımda bulabilirsiniz.
**
Sonuç olarak başarılı bir emlakçı olmak dikkatli bir finansal planlama ve gider yönetimi gerektirir. Emlakçılar, pazarlama ve ofis maliyetlerinden, ulaşım ve yasal ücretlere kadar ticari faaliyetlerini sürdürmek için çeşitli harcamalarla dengede durmak zorunda kalıyor.
Emlakçılar, mesleki ve teknoloji gelişmelere yatırım yaparak emlak sektörünün zorluklarının üstesinden gelebilir ve rekabetçi bir piyasada gelişebilirler.
--
0 Yorumlar
Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.