Recents in Beach

Miras ve İntikal Vergisi Nedir? İşlem Nasıl Yapılır?



Bir kişi vefat (Muris) ettiğinde üzerine kayıtlı taşınır, taşınmaz, para, ziynet eşyası, antika, silah gibi mallar Veraset ve İntikal Vergisi kapsamındadır.

Mirasa konu taşınmazların mirasçılara intikali yapılmadan satılması mümkün değildir.

Vergi ve muafiyet oranları her yılbaşında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete kanalıyla kamuoyuna açıklanmaktadır.

Önce intikal işlemi nasıl yapılır bunu hatırlayalım.

Öncelikle noter veya Sulh Hukuk Mahkemesinden veraset ilamı alınır. Bu belge mirasçıların kim olduğunu gösterir. Dilekçe ekine nüfus müdürlüğünden alınan "mirasçı listesini gösteren vukuatlı nüfus kayıt örneği eklenir.

Not: Noterden alınan veraset belgesi e-devlet üzerinde görünmemektedir. Mahkemeden aldığınız veraset belgesi e-devlet üzerinde görünmekte ve buradan alacağınız belge barkotlu olduğundan aslı gibidir yerine geçmektedir. Yoksa aslı gibidir yaptırmak için para ödemek zorunda kalırsınız.

Eğer mirası red etmek istiyorsanız ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesine dava açmanız gerekir.

Muris üzerine kayıtlı kayıtlı bütün malların belge (tapu, araba ruhsatı, banka hesap cüzdanı, silah ruhsatı, antika mal belgesi) asılları temin edilir. 

Taşınmaz malların murisin ölüm tarihi itibariyle bağlı bulunduğu belediyeden beyan değeri belgesi alınır. Beyanname formuna burada yazan emlak değeri belirtilecektir.

Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi formu temin edilir. Aşağıdaki örneğe göre doldurulur. (Beyannameye sadece Türkiye’de kayıtlı taşınır- taşınmaz mallar eklenir. Yabancı ülkede kayıtlı mirasa konu mallar o ülkenin yasalarına tabidir.)

(Arka yüz)

Belge ekine, veraset ilamı aslı, belediyeden alınan beyan değeri aslı ve malların fotokopileri eklenir. (Fotokopi çekilen belge asılları yanınızda bulunsun)

Verilen beyanname sonrası vergi dairesi tarafından yapılacak incelemeler sonrası tarafınıza taşınmazlar için “ilişiği yoktur belgesi” diğer değerlerin temini için (bankadan para çekme, arabanın tescili vb.)  gerekli belgeler verilecektir.

Not: Beyanname verme süresinin geçirilmesi halinde her mirasçı adına usulsüzlük cezası verilmektedir.

Beyanname verme süreleri

* Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise 4 ay içinde. Mirasçılar yurt dışında ise 6 ay içinde.

* Ölüm yabancı bir ülkede meydana gelmiş ve mirasçılar Türkiye’de ise 6 ay içinde.

* Mirasçılar ölenin bulunduğu ülkede ise 4 ay içinde, 
* Ölüm başka bir ülkede, mirasçılar başka bir ülkede ise 8 ay içinde,
* Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydedildiği tarihi takip eden bir ay içinde,
beyanname verilmesi zorunludur.

Miras kalan mal ve para için vergi ödenecek mi? 

Vergi ve muafiyet oranları her yılbaşında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete kanalıyla her bir mirasçıya kalan mal ve değerlerin nakit karşılığı tutarı vergi ve muafiyet oranları açıklanmıştır.


2024 yılı için (Kaynak)


Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne intikal işleminin yapılması.

 Başvuru öncesi: Başvuru yapılmadan önce tapu üzerinde mesken olduğu belirtilmiş taşınmazlar için deprem sigortası (DASK) yaptırılır.

 Veraset ilamı aslı, ilişiği yoktur belgelerinin aslı pdf olarak taratılır. Bu belgeler tapu başvurusu işlemi yapacağınız bilgisayarda bulunmalıdır.

 Başvuru: E-devlet üzerinden Web Tapu sistemine girilir. Telefon numaranız sisteme tanımlı değilse öncelikle telefonunuzu sisteme kayıt etmelisiniz.

 Başvuru menüsünden miras intikali bölümü seçilir ve devam eden sayfalarda intikale konu taşınmaz listesi yazılır, bilgisayarınızda pdf olarak bulunan veraset ilamı ve ilişik belgeleri sisteme yüklenir. Gerekli yerler işaretlendikten sonra başvuru işlemi gerçekleştirilir.

 Başvuru işleminiz kayıtlı telefonunuza SMS olarak bildirilecektir.

 Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede herhangi bir sorun bulunmazsa telefonunuza 11 haneli başvuru numarası gönderilecek ve bu numara ile banka ATM’leri veya internet bankacılığı üzerinden tapu harçlarını ödemeniz gerekir. (İntikal işlemi için tapu sayısına bakılmaksızın 580 TL (2022 yılı) döner sermaye ödenecektir.) Taşınmazlar başka bir ilde bulunuyorsa döner sermaye iki kat olarak ödenir.

 Harçlar ödendikten sonra mirasçıların tamamı veya biri Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gidip imza attıktan sonra işlem tamamlanır.

 (Mirasçılarda biri tapuya giderse intikal işlemi elbirliği, hepsi giderse (araziler hariç) paylı mülkiyet olarak işlem gerçekleştirilir.

 Tapular alındıktan sonra ilgili belediyeye emlak beyannamesi verilir.

 İşlem bitti mi? Hayır bitmedi. İntikal eden taşınmazlar içinde arazi varsa en zorlu işlem sizi bekliyor.

 Araziler elbirliği şeklinde intikal eder ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında ehil mirasçı atama ve devir işlemleri yapılması gerekir.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru sırasında dikkat edilecek hususlar.

- Taşınmazın bulunduğu yer Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

- Taşınmaz başka bir yerde bulunuyorsa ikamet adresinizin bulunduğu yer veya taşınmazın bulunduğu yer Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

- Taşınmazlarınız ayrı ayrı yerlerde bulunuyorsa ikamet adresinizin bulunduğu yer Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ve her yerleşim yerinde bulunan taşınmazlar için ayrı ayrı başvuru yapılmalıdır.

(Geçenlerde ikamet adresi İstanbul’da bulunan bir kişi Eskişehir ve Gümüşhane’de bulunan taşınmazların intikal işlemlerini yapmak üzere web tapu üzerinden Odunpazarı Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapmış ancak Gümüşhane Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ilgili kişiyi arayıp evrakların ikamet ettiği yer Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gönderileceğini belirtmiştir.)

=======================

Miras kalan taşınmazların mirasçılar arasında bölüşülmesi (Taksim)

İntikal işlemi yapıldıktan sonra taşınmazlar mirasçılar arasında taksim işlemi yapılmak suretiyle paylaşılabilir. 

Gerekli belgeler

- Paylaşım listesi: Hangi taşınmazın hangi mirasçıya verildiğini belirtir bir liste yapılır ve altı bütün mirasçılar tarafından imzalanır. Listede bütün mirasçılara hisseli veya tam hisseli şeklinde taşınmaz verilmek zorundadır. (Bu belge noter huzurunda veya kendi aralarında yapılabilir.)

- Paylaşıma konu bütün taşınmazlar hakkında ilgili belediyeden beyan değeri belgesi alınır.

- Taşınmazlar içinde konut ve konutlu iş yeri varsa DASK yaptırılır.

- Bütün belgeler PDF olarak taranır ve web tapu üzerinden yapılacak başvuru sırasında sisteme yüklenir. İmza için Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne giderken belge asılları yanınızda bulunmalıdır.

Maliyet (Tapu harcı)

Taksime konu taşınmazlara ait belediyeden alınmış vergi değeri toplamının binde 22,77 oranında tapu harcı ve 580 TL  (2022 yılı) döner sermaye ödenir.

NOT: Taksim yapılacak taşınmaz başka bir yerleşim yerinde bulunuyorsa döner sermaye bedeli iki kat tahsil edilecektir. Ancak başvuru yapılmadan önce başka yerde bulunan taşınmazın ayrı bir işlem mi veya birlikte mi yapılacağı hususu Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne sorulmalıdır. İki ayrı başvuru talep edebilirler..

=======================

Elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi.

Kadastro Kanunu: Ek Madde 3- Bir mirasçı, miras ortaklığından doğan elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde tapu sicil müdürü, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder. Tebligat masrafları ilgilisince karşılanır.

Elbirliği mülkiyetinin devamına yönelik bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan herhangi biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu taşınmaz mal üzerindeki elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete dönüştürülerek, hissedarlık esaslarına göre mirasçılar adına tapu kütüğüne tescil edilir.

Eğer herhangi bir hissedar bu işleme itiraz ederse paylı mülkiyet işlemi yapılmayacaktır.

Eğer itiraz edilmiş veya paylaşma davası açılmışsa ne yapılabilir?

Sulh Hukuk Mahkemesine dava açılır.

Türk Medeni Kanun: Madde 644- Bir mirasçı, terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesi isteminde bulunduğu takdirde sulh hâkimi, diğer mirasçılara çağrıda bulunarak belirleyeceği süre içinde varsa itirazlarını bildirmeye davet eder.

Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.

Paylaşım davası açılmışsa mahkeme bu dava sonucunu bekleyecek ve dava sonucu kesinleşmiş karara göre hareket edecektir.  

Terekeye dahil diğer hakların ve alacakların paylar oranında bölünmesi hususunda da yukarıdaki hükümler uygulanır.

Paylaşma davası nedir?

Mirasın paylaştırılması davası terekenin ve mirasçıların belirlenerek mirasın öncelikle mümkün olması durumunda aynen taksimini, bunun mümkün olmadığı halde ise satış yoluyla paraya çevrilmek suretiyle paylaştırılmasına olanak veren bir dava yoludur.

(Güncelleme: 30/12/2022)

Kaynak :

Türk Medeni Kanun

Kadastro Kanunu

Veraset ve intikal vergisi kanunu

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri no: 54)

Veraset Ve İntikal Vergisi Beyannamesi formu


Yorum Gönder

0 Yorumlar