Recents in Beach

Devre Mülkte 7/3650 nedir?

 



7 gün süreli devre mülk tapusu mu olurmuş? Ama varmış. 

 24.03.2022 tarihi öncesi devre mülk tapuları en az 15 gün kullanım süresi olması yasal zorunluluktur. Bu tarihten sonra 7 gün kullanım süreli devre mülk tapusu düzenlenebilir.

(24/3/2022 tarihli ve 7392 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle “15 günden daha az süreli olmaması” ibaresi “7 günden daha az süreli olmaması” şeklinde değiştirilmiştir.)

Geçenlerde satışına aracılık edilen bir devre mülk tapusunu inceledim.

Tapu üzerinde herhangi bir kullanım süresi belirtilmemiş ve kullanım süresi taraflar arasında imzalanan adi sözleşme ile yapılmış.  Tapu hisse oranı 7/3650.

Ortada  kart irtifakı kurulmuş, daire katı ve numarası yazılı, 7/3650 hisseli bir devre mülk tapusu var ve tapu üzerinde bu süre belirtilmemiş. Belki tapunun arka yüzünde yazılmış diye düşündüm ancak sadece ön yüzün fotokopisi çekilmiş.

Mevcut devre mülke ait kullanım süresi tapu beyanlar bölümünde belirtilmiştir. Bu ibareyi web tapu üzerinden alacağınız tapu örneğinde görebilirsiniz.

Kısaca ortada bir tapu mevcut ve tapu üzerinde belirtilen devre mülke 7/3650 hisse oranında ortaksınız.

Bunu örnekle şöyle açıklayabilirim.

15 gün kullanım süreli bir devre mülk var.

24.03.2022 tarihinden önce devre mülk kurulmuş bir tesiste her bir bağımsız bölüm en az 15 gün kullanım süresi kadar belirlenir ve tapu kütüğüne tescil edilir. 

24.03.2022 tarihinden sonra düzenlenecek devre mülk tapu örneği


Tescil sonrası her bir bağımsız bölümün 365/15=24 hissedarı/tapusu olur.

7/3650 nedir?

Bir devre mülk bağımsız bölüme ait hissenin 7/3650 oranında bölünüp satılmasıdır. (Tapuda ipka.) Hissenizi istediğiniz kadar bölüp satabilirsiniz. Buna yasal bir engel bulunmamaktadır.

24.03.2022 tarihinden önce tapuya tescil edilmiş bir bağımsız bölüme ait devre mülkün yasal olarak 24 hissedarı/tapusu olması gerekir.

Bu şekilde düzenlenen tapular daha sonra 7/3650 hisse oranında bölünüp satılması ile bir bağımsız bölüme ait hissedar sayısı 521 kişi olmakta ve bu kişilerin devre mülk kullanım hakları yazılı sözleşmeler ile oluşturulmaktadır. 

Oysa yasa gereği en az 15 gün kullanım süresi olan devre mülklerin tapu kütüğüne işlenmiş 15 gün süreyi belirtir tarih aralığı bellidir ve tapu üzerinde bu husus yazmaktadır. 7/3650 hisseli devre mülk tapusu üzerinde kullanım hakkı ve süresi yazmamaktadır. Sadece hisse devrine ait bir açıklama görürsünüz. Kullanım hakkınız ayrı bir sözleşme ile belirlenir.

Adınıza kayıtlı hisseli tapuyu üçüncü kişilere devrettiğinizde sizin yaptığınız sözleşme yeni alıcıyı bağlar mı? Bu soru ayrı bir tartışma konusu. 

7/3650 hisseye sahip hissedarlar tapulu bağımsız bölümü ayrı ayrı 7 gün kullansa 365/7=52 kişi yapar. 

Burada yapılan ise, bir bağımsız bölüme ait devre mülk hissesinin 3650 hisseye bölünüp 7 hissenin bir kişiye satılmasıdır. Bu durumda 521 hissedarın 1 yıl içinde o bağımsız bölümü 7 gün süre ile kullanması hayatın akışına aykırıdır. Bu nedenle mahkemelerde en çok dava konusu olan 7/3650 hisseli devre mülk sözleşmesi iptal davalarıdır. 

Bu tür tesisler elinde 7/3650 hisseli tapu bulunan kişilere kullanmak istedikleri zamanı tesise gelmeden 1-2 ay önceden haber vermelerini istemektedirler. Talep ettiğiniz süre doluysa istediğiniz tarihlerde 7 günlük süreyi kullanmanız pek mümkün değildir. Siz siz olun çeşitli renklerle tabir edilen bu tapulardan uzak durun. Alacağım diyorsanız ne aldığınızı bilmeniz açısından yukarıda açıkladığım hususlarda bilginiz olsun.

Burada diğer bir sorun devre mülk kat malikleri genel kurul toplantısıdır. Her bir bağımsız bölüm hissedarları (521 kişi) toplanıp kendi aralarından bir kişiyi genel kurul temsilcisi seçmesi gerekir. Bu konuyu "Yaşasın Devre Mülk Aldım" isimli kitabımda açık olarak anlattım.

Kaynak

Kat Mülkiyeti Kanunu

Yorum Gönder

0 Yorumlar