Recents in Beach

Taşınmaz İlanları ve Bildirim Zorunluluğu

 



31 Mayıs 2022 tarih ve 31852 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 538) kapsamında, taşınmaz ilan hizmeti veren ilan siteleri, sosyal ağ sağlayıcıları gibi kuruluşlar yayımladıkları bütün ilan bilgilerini her ay Gelir İdaresi Başkanlığına B-trans sistemi üzerinden bildirim zorunluluğu getirilmiştir.

Detaylı bilgileri 31852 sayılı Resmi Gazete’ de bulabilirsiniz.

Burada emlak işletmelerinin bildirimde bulunma zorunluluğu yoktur ancak taşınmaz satışına veya kiralanmasına aracılık eden emlak işletmeleri tebliğ kapsamında istenecek bilgi ve belgelere sahip olması gerekmektedir.

Bu bilgiler,

- Alıcı ve satıcının kimlik bilgileri,

- Taşınmaza ait ada parsel bilgileri,

- Taşınmaza ilişkin yapılan sözleşmeler.

Tebliğ hakkında çeşitli ortamlarda yapılan yorumların ortak noktası taşınmaz devir işlemlerinin gerçek satış tutarı üzerinden gösterilmesi amacıyla yapılmış bir düzenleme olduğu belirtilmektedir.

Bu konuda yapılmış bir açıklamayı buradan izleyebilirsiniz.

---

Tebliğ hakkında düşüncelerimi şu şekilde paylaşmak istiyorum.

En çok ilan sayısına sahip 8 ilan sitesinde bulunan ilan sayılarını her ay takip etmeye çalışıyorum.



Grafik verilerine göre son üç ay içinde ilan sayılarında düşüş görülmektedir.

Birçok kişi düşüş sebebinin, yayımlanan tebliğ sonrası ilandan kaldırılan taşınmazlar olduğunu belirtmektedir. (Bunu nasıl bildiklerini merak ediyorum.)

İlan sitelerinde yayınlanan taşınmaz ilanlarını incelediğimizde 1 TL fiyatlı, konteyner ve prefabrik ev yapımı gibi gayrimenkul vasfı olmayan ilanlar ile aynı taşınmazın onlarca emlak işletmesi tarafından ilan verilmiş olduğunu da görebiliriz. Bu ilanlar ile sahte ilanları tespit etmek oldukça zor.

Bu verilere göre gerçek gayrimenkul ilan sayısı ile ilan sayısının neden azaldığını bilmediğimizden sağlıklı bir yorum yapabilmek mümkün değil. İlan sitelerinin uyguladığı kotalar nedeniyle ilan verilmeyen kaç tane taşınmaz olduğu ise bilinmemektedir.

Bu nedenle ülkemizde satışa veya kiralamaya yönelik ilan sitelerinde bulunan taşınmaz sayısını doğru olarak kabul edebilmemiz gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır.

ABD'de 1908 yılında kurulmuş emlakçılar birliği (NAR) var ve birlik tarafından kurulmuş, kusursuz işleyen MLS sistemi mevcut. Bu sistem vergi dairesi, tapu, belediye, noter gibi taşınmazla ilgili olan birçok kurum ile entegre çalışmaktadır. Bu sistem halen 26 ülkede aktif olarak kullanılmakta olup, ülkemizde benzer sistem TUGEM, RE-OS ve emlak asistanım isimli ilan paylaşım siteleri kurulmuş ancak diğer kurumlar ile entegre olmadığını düşünüyorum. (Bu uygulamalardan sadece bir tanesini test edebildim.)

Türkiye'de her il ve ilçede faaliyet gösteren emlak odaları, ticaret odaları ile emlak danışmanlarının kurduğu çeşitli dernekler var ancak bu kurumların birbirinden bağımsız şekilde ve kişisel gayretleriyle yaptıkları çalışmaların gayrimenkul piyasasına iyi bir düzen getirdiği söylenemez.

Yerel çalışmaları ve çözüm önerilerini takdirle karşılıyorum ancak önümüzde kusursuz işleyen bir sistem var ve bu sistemin Türkiye'de uygulanması halinde gayrimenkul piyasasının kusursuz bir hale geleceğine inanıyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar