Recents in Beach

TAŞINMAZLARDA GERİ ALIM HAKKI

 


Emlak danışmanları olarak önünüze üzerinde geri alım hakkı bulunan bir taşınmazın satışına aracılık edilmesi talebi gelebilir.

Üzerinde geri alım hakkı bulunan bir taşınmaz üçüncü kişilere satılabilir mi?

Satılabilir. Ancak yapılan geri alım sözleşmesi hükümleri iyi okunmalı ve taraflar bu konuda bilgilendirilmelidir.

Geri alma hakkı nedir? Bir gayrimenkulü satın alma hakkının öncelikli olarak eski sahibine verilmesidir.

Kullanma sebebi: Paraya ihtiyacınız var ve aldığınız borca karşılık adınıza kayıtlı taşınmazın geri alma sözleşmesi ile borç alınan kişiye devredilmesidir.

- Taşınmazlarda geri alım hakkı Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiştir.

- Resmi şekilde düzenlenmesi zorunludur. (Md. 237)

(Yorumu: Resmi şekilde tapu memuru önünde yapılabileceği gibi noter huzurunda tanzim edilen sözleşmenin satış esnasında veya sonrasında ilgili tapu müdürlüğüne sunulmasıyla da yapılabilir.)

- En çok on yıllık süre için kararlaştırılabilir ve kanunlarda belirlenen süreyle tapu siciline şerh edilebilir. (Md.238) Bu süre kütüğe tescil ile başlar. (TMK. Md.1022)

(Yorumu: Belirtilen sözleşme süresi bitiminde veya belirtilmemişse 10 yıl geçmekle geri alım hakkı sona erer. Yeniden yapılacak resmi sözleşme ile bu hak yeniden kurulabilir.)

- Aksine anlaşma olmadıkça, sözleşmeden doğan önalım, alım ve geri alım hakları devredilemez, ancak miras yoluyla geçer. Bu hakların devredilebileceği sözleşmeyle kararlaştırılmışsa, devir işlemi hakkın kurulması için öngörülen şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz. (Md.239)

- Kanun, sözleşme veya işin niteliği engel olmadıkça alacaklı, borçlunun rızasını aramaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir. (Md.183)

Türk Medeni Kanunu’nda yapılan düzenlemede:

- Tapu kütüğüne şerh verilen alım ve geri alım hakları, şerh de belirtilen süre içinde her malike karşı kullanılabilir. Şerhin etkisi, her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona erer. (Md.736)

(Yorumu: Üzerinde geri alım şerhi bulunan taşınmazlar üçüncü şahıslara satılabilir ve geri alım hakkı son alıcıdan talep edilir. Alıcının bulunamaması veya geri vermeye yanaşmaması halinde bu hak mahkeme kararıyla (TMK. Md.716 ) elde edilir. Alıcının vefatı haline sözleşmede aksine bir hüküm yoksa bu geri verme hususu mirasçılara geçer.)

- Arsa payı karşılığı inşaat, taşınmaz satış vaadi, kira, alım, önalım, gerialım sözleşmelerinden doğan haklar ile şerh edilebileceği kanunlarda açıkça öngörülen diğer haklar tapu kütüğüne şerh edilebilir. Bunlar şerh verilmekle o taşınmaz üzerinde sonradan kazanılan hakların sahiplerine karşı ileri sürülebilir (Md.1009)

- Paylı mülkiyette paydaş kendi payını rehnedebilir (Md.857)

(Yorumu: Paylı mülkiyet hissesini geri alım sözleşmesi ile üçüncü kişilere devredilmesi halinde paydaşlar ön alım hakkını kullanamaz. Ancak bu işlem art niyetli olarak ön alım hakkını engellemek amacıyla yapılması halinde düzenlenen sözleşme ve şerh işlemi mahkeme kararıyla iptal edilebileceği gibi paydaş da paydaşlıktan çıkartılabilir.)

Üzerinde geri alım şerhi bulunan taşınmazlara haciz konulması ve cebren satılması.

İpotek konulabilir ve cebren satılabilir. Geri alım hakkı süresi içinde artık bu kişiye karşı öne sürülecektir.

Bankadan çekilen kredi karşılığında alınan taşınmazlar hangi şartlarda banka adına tescil edilmektedir.

- Borç ödenmezse alacaklı, alacağını rehinli taşınmazın satış bedelinden elde etme hakkına sahiptir.

Borcun ödenmemesi hâlinde rehinli taşınmazın mülkiyetinin alacaklıya geçeceğine ilişkin sözleşme hükmü geçersizdir. (Md.823)

(Yorumu: Üzerinde alacağa karşılık ipotek şerhi bulunan taşınmazlara alacaklı el koyamaz. Satışını talep eder ve satılan tutardan alacağını tahsil eder.)

Ancak bankalar kredi borcunu ödeyemeyen kişiler ile yaptıkları kısa süreli geri alım sözleşmesi kapsamında banka adına satın alabilmektedir. Yapılan sözleşme kapsamında bankalar sözleşme süresi bitmeden taşınmazları satış ilanına koymuyorlar ama satış ihalesine girmeden önce taşınmaz üzerinde geri alım şerhi olup olmadığı araştırılmalıdır.

 

KAYNAK       :

Türk Borçlar Kanunu

Türk Medeni Kanunu

Yorum Gönder

1 Yorumlar

Kişi ve kurumları hedef alacak yorumlar ile siyasi ve ideolojik yorumlar yapmayın lütfen.