Recents in Beach

EV SATIN ALMADAN ÖNCE SORULACAK EN DOĞRU SORULAR

 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ülkemizde tapuya kayıtlı 22.065.852 bağımsız bölüm bulunmaktadır. (Ulaşım: Kasım 2021)

Emlak ilan siteleri kapsamında yaptığım araştırma sonucu ülkemizde yaklaşık 1,5 milyon gayrimenkul satış ve kiralık ilanı verilmiş olup bunların yaklaşık 1 milyon adetini konutlar oluşturmaktadır.( Kasım 2021) 

İlan sitelerinin kısıtlı ilan kotası uygulamaları sonucu ilanı girilmeyen daha fazla taşınmaz olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ülkemizde MLS sistemi bulunmadığından satılık ve kiralık gayrimenkul sayısını bulabilmemiz mümkün değildir. 

(Yukarıdaki verilere TOKİ, Milli Emlak Müdürlüğü, icradan satılık taşınmazlar ile sayısal bilgi vermeyen veya çok az veri barındıran ulusal, yabancı ve yerel ilan siteleri dahil edilmemiştir.)

Gayrimenkul satışlarında konut satışlarının önemli bir yer kapladığı görülmektedir. 

Hayalinizdeki doğru evi bulabilmeniz için onlarca ilan sitesi ile yüzlerce emlak işletmesini dolaşmanız gerekir.  Uzun çabalar sonrası istediğiniz evi buldunuz. Satılan her konutun bir hikâyesi vardır. Satın almadan önce bu hikayeyi öğrenmeniz gerekir.

1) Toplam bütçem nedir?
- Kredi için aylık ne kadar ödeyebilirim?
- Tapu harcı ve komisyon ücretleri ne kadar?
- Taşınma maliyeti? 
2) Ev ne kadar zamandır piyasada?
3) Satıcı neden satıyor?
4) Satışa neler dahildir?
5) Bina kaç yaşında? 
- Deprem yönetmeliğine uygun yapılmış mı?
- Kat mülkiyeti tapusu var mı?
6) Mahallede evler kaça satılıyor?
7) Evle ilgili herhangi bir sorun var mı?
- Bina veya evin tadilata ihtiyacı var mı?
8) Komşular nasıldır?
9) Mahalle nasıl?
10) Bölgede sel felaketi oluşabilir mi?

Sorularımız bunlar. Ben kendi düşüncelerime göre cevapları aşağıda sıraladım. Sizin farklı arayışlarınız, sorularınız veya cevaplarınız olabilir. Yorum kısmında bunları bizlerle paylaşabilirsiniz.

1) Toplam bütçem nedir?

Satın alınacak bir evin tapu harçları, aracı varsa komisyonlar, taşınma maliyeti, gerekiyorsa ev temizliği veya boya yapılması gibi giderleri olacaktır. Eğer kredi alınmış ise bu kredinin aylık ödemeleri ile bina aidatını unutmayalım. 

Ödemeler nedeniyle bir mağduriyet yaşanmaması için bütçe planlaması iyi yapılmalıdır.

2) Ev ne kadar zamandır piyasada?

Bir ev uzun zamandır satılmamışsa muhtemel sorunların araştırılması gerekir. Satış fiyatının yüksekliği, bölgede suç oranlarının artması, ağır bir tadilat ihtiyacı, komşular arasında geçimsizlik, otopark sorunu, imar sorunu, aşırı gürültülü bir ortamın bulunması, ulaşım sorunu, belirli yerlere oldukça uzak olması gibi hususlar araştırılmalıdır.

3) Satıcı neden satıyor?

Yukarıda belirtilen olumsuzluklar olabilir. Olumlu olarak, başka bir yere taşınıyordur, daha geniş bir ev alacaktır, ödeme dengeleri bozulmuştur gibi sebeplerde olabilir.

4) Satışa neler dahildir?

Ev eşyalı olarak satılabilir veya sadece mutfak ankastre seti satışa dahil olabilir. Tapuya kayıtlı özel otoparkı veya bodrumda eklenti olarak bir kömürlük olabilir.

Satışa dahil olan ankastre setinin temiz, kullanılabilir veya arızalı olup olmadığını bilmeniz önemli. Kullanılabilir durumda değilseler bütçenize bu giderleri de eklemeniz gerekir.

5) Bina kaç yaşında? 

Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik 6 Mart 2007 tarih ve 26454 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanmıştır. Bu tarihten önce alınan yapı ruhsatlarına istinaden yapılan ve yapım tarihi 2008-2009 gibi belirtilen bazı binaların mevzuata uygun olmadığını unutmayın. Bu Yönetmelik 18.03.2018 tarih ve 30364 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği olarak güncellenmiştir.

Tapu belgesinde kat mülkiyetli olduğu belirtilen evlerin iskân sorunu yoktur. Bu ev yapı ruhsatı ve eklerine uygun yapılmıştır. 

6) Mahallede evler ne kadara satıldı?

Enflasyon ve fiyat artışına paralel ev fiyatları değişkenlik göstermesi kaçınılmazdır. Satın alacağınız evin çevresinde bulunan konutların yakın dönemde kaça satıldığını araştırmanız yeni alacağınız ev için pazarlık yapma dayanağınız oluşacaktır.

7) Evle ilgili herhangi bir sorun var mı?

İmar sorunları olabilir, bina arsası yeşil alana dahil edilmiştir, projeye aykırılıktan dolayı iskan alınamıyordur, yapı kayıt belgeli kaçak kat eklenmiştir, sığınak iş yerine veya konuta dahil edilmiştir, zemin katta bulunan evin bir odası iş yerine çevrilmiştir gibi çeşitli sorunları olabilir. Bu konularda gayrimenkul değerleme uzmanlarından destek alabilirsiniz.
Apartmanlarda bazen hayatın çekilmez hale gelmesine neden olabilecek davranışlarda bulunan kişiler olabilir. 

Bazı evlerin veya binaların tadilata ihtiyacı olabilir. Dış veya iç cephenin boyanması, ısı yalıtım kaplanması, çatı tamiri gibi ağır masrafları olabilir. Zorunlu olarak yapılması gereken bakım ve onarım giderlerinin karar altına alınması gibi çeşitli anlaşmazlıklar da bulunabilir. 

8) Komşular nasıldır?

Komşu ve komşuluk çok önemlidir.  İyi komşular mutlu ev sahipleri demektir. Bazı komşular vardır hayatı gerçekten çekilmez hale getirebilirler. Bazı komşular vardır uzak bir yere taşındıklarında arkalarından gizlice ağlayanlar vardır. Evi satın almadan önce diğer kat malikleri ile yapacağınız görüşmeler size aynı binada oturan komşular hakkında bir fikir verecektir.

9) Mahalle nasıl?
Komşular kadar mahalle de önemlidir. Kamuoyunda kötü isimler ile anılan mahallelerde kimse oturmak istemez. Evi satın almadan önce internet ortamında yapacağınız araştırmalar veya komşular ile yapacağınız görüşmeler sonucu aklınızda mahalle hakkında bir fikir oluşacaktır.

10) Bölgede sel felaketi olabilir mi?

Kuruyan dere yataklarına veya dere kenarlarına yapılan bazı binaların yaşanan sel felaketi sonucu yıkılması nedeniyle onlarca kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu yazılı ve görsel basın kaynaklarında görüyoruz. 

Evin bulunduğu konumu çeşitli harita siteleri üzerinden coğrafi durumuna bakıp dere yataklarına yakın ve uzak olup olmadığını görebilirsiniz.

Sonuç olarak, ev satın almadan sorulacak en doğru soruların cevabını bulduktan sonra yapacağınız değerlendirme sonrası evi alıp almayacağınıza karar verebilirsiniz. Yanlış kararlar almanız halinde, yaşadığınız sorunlar nedeniyle yeni aldığınız bir evi kısa süre sonra satmak zorunda kalabilirsiniz.


Yorum Gönder

0 Yorumlar