Recents in Beach

Müstakil Ev Alırken Dikkat Edilecekler


Eğer bir yerde bir şeye aşırı bir talep olunca orada bazı şeylerin yanlış gitmesi muhtemeldir.  Sahte ilan siteleri kanalıyla yapılan kiralamalar, sahte sitelerden tatil satın alma, hayali ilanlara gönderilen kaparolar gibi olaylar nedeniyle birçok alıcı dolandırılmakta ve zarara uğratılmaktadır.

Bu tür olayları yaşamamak için ya bilinçli bir alıcı olacaksınız ya da yetki belgesi almış, konusunda uzman emlak danışmanları ile çalışmalısınız.

Pandemi nedeniyle müstakil ev ve yazlık evlere talep artışı yaşandığını çeşitli yazılı ve görsel basın kanalıyla görüyoruz.

Bu nedenle müstakil bir konut almak istiyorsak bazı hukuki hususları bilmeliyiz.

Hisseli arsa ve arazilere yapılmış müstakil evler.

Gerek ruhsatlı gerekse ruhsat dışı yapılmış ancak yapı kayıt belgesi olan, etrafı çitlerle çevrili satılık bir müstakil ev satın almak isteyebilirsiniz. 

Almak istediğiniz konut ruhsatlı, ruhsatsız veya yapı kayıt belgesi mevcut olsa dahi konutun hisseli bir arazi üzerinde bulunması halinde sizi ileride konutunuzu kaybetme tehlikesi beklemektedir.

1) Hisseli taşınmazların satışında alıcılar öncelikli olarak önalım hakkı bulunan hissedarlardır.  Eğer konutu hissedar olmayan siz almışsanız hissedarlardan herhangi biri önalım davası açabilir ve hissenizi üzerindeki konut ile birlikte tapu satış değeri üzerinden elinizden alabilir.

2) Hissedarlardan biri ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Dava sonucu mahkeme kararı doğrultusunda arazinin tamamı satılacağından arazi üzerinde size ait olan ne varsa elinizden çıkıp gidecektir.

3) Tapulu arazi üzerinde Yapı Kayıt Belgeli konutu satın alırsanız aldığınız konutu yıkılıncaya kadar kullanabilirsiniz. Konutunuz tabi afetler veya herhangi bir nedenle yıkılması halinde ve konut yapma izini bulunmuyorsa bir daha konut yapamazsınız. Muhtemelen tadilat izini de verilmeyecektir.

4) Arazi üzerine yapılacak ruhsatsız, izinsiz yapılara gelecek idari para cezalarından bütün hissedarlar sorumludur.

Hisseli tapu nasıl anlaşılır?


Örnek hisseli tapu

 Tapu ön yüzünde arazi bilgileri ve arazi yüzölçümü bulunur. Eğer arazi hisseli ise hisse sahipleri ve hisse oranları tapu arka sayfasında belirtilir.

Tapu üzerinde hak ve yükümlülüğü bulunan kişilerin her biri 21.753 m2 arazinin 1/4 oranında sahibidir ancak sahiplik, arazinin belli bir yeri değil tamamı üzerindedir. Arazi hissedarlar arasında payları oranında ifraz edilip tapuya tescil edilmeden sözlü veya yazılı yapılan paylaşımların hukuki bir değeri bulunmamakladır.

Eğer tapu arka yüzünde hissedarlar belirtilmemişse ve tapu ön yüzünde tapu sahibine ait 1/4 veya 250/1225 gibi kesirli benzer rakamlar bulunuyorsa o parsel hisselidir. Tek sahipli tapularda arazi “1/1, tam, tamamı” gibi ibarelerle belirtilir.

Bu büyüklükte bir arazide herhangi bir yeri hisseniz oranı kadar çitlerle çevirip içine ruhsatlı, ruhsatsız konut yapsanız dahi konut dahil arazinin bütünü hakkında bütün hissedarların söz hakkı vardır. Yapılan konut arazinin bir parçasıdır.

Hisseli araziye ruhsatlı konut yaptım. Konuta tek başıma sahip olabilir miyim?

Hissedarların muvafakatini alıp ilgili mevzuata uygun araziye konut yaptınız ve konutu kat mülkiyeti olarak tapuya tescil ettirdiniz.

Konut bütün hissedarlar adına tapuya tescil edilecektir. O konut artık arazinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Eğer konuta tek başınıza sahip olmak isterseniz bütün hissedarların hissesini satın almanız gerekir. “Sadece konutu alayım, hissedarların hissesi arazi üzerinde devam etsin” diye bir mevzuat bulunmamaktadır.

Bu tür müstakil evleri satın almadan önce tapuyu çok iyi incelemelisiniz veya yetki belgeli emlak danışmanlarından destek almalısınız.

--

Yorum Gönder

0 Yorumlar