Recents in Beach

KONUT DEĞERLEME UZMANLIĞI

 


23 Temmuz 2020 tarih ve 31194 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (VII-128.7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile emlak ve emlak yönetimi mezunları  konut değerleme uzmanı olabilmektedir. 

MADDE 4 – Aynı Tebliğin 7. maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde mezun olunması şarttır.”

Konut değerleme ile gayrimenkul değerleme uzmanlığını birbirine karıştırmayalım. 

Gayrimenkul değerleme uzmanlığı bütün taşınmazları kapsamakta, konut değerleme uzmanlığı ise sadece tapu kütüğüne konut olarak tescil edilmiş taşınmazları kapsamaktadır.

--

Konut değerleme uzmanı nasıl olunur, hangi işleri yapar? Bunu irdeleyelim.

Konut değerleme uzmanı kimdir?

Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunacak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları Hakkında Tebliğ. 

Madde 3 - f) Konut değerleme uzmanı: Gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından konut değerlemesi yapmak üzere tam zamanlı olarak istihdam edilen veya sözleşme imzalamak suretiyle kuruluşa dışarıdan konut değerlemesi hizmeti sağlayan, gayrimenkul değerlemesi alanında en az 1 yıllık tecrübesi bulunan ve kurul tarafından verilen konut değerleme lisansına sahip olan gerçek kişilerdir.

Herhangi bir gayrimenkul değerleme kuruluşunda çalışabilir veya sözleşmeli olarak dışarıdan konut değerleme hizmeti verebilirsiniz.

Konut değerleme uzmanı olma şartları.

Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ.

Madde 7 - (2) Sermaye piyasası faaliyetleri düzey 1 lisansı ve konut değerleme lisansı için en az 2 yıllık yükseköğretim düzeyinde, diğer tüm lisanslar için ise en az 4 yıllık yükseköğretim düzeyinde mezun olunması şarttır.

Sınavlar.

Konut değerleme uzmanlığı lisansı alabilmek için Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşuna başvuruda bulunmak ve yapılacak sınavı kazanmak yeterlidir.

Lisanslara göre sınav konuları

Madde 9 - f) Konut Değerleme Lisansı;

1) Dar kapsamlı sermaye piyasası mevzuatı ve meslek kuralları,

2) Gayrimenkul değerleme esasları. 

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyeliği. (TDUB)

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Üyeliğe Giriş Ücretleri ile Üyelik Aidatlarının Tahsil Şekli ve Esasları Hakkında Yönetmelik. 

Madde 5 - (3) Konut değerleme lisansına sahip olan kişiler, talep etmeleri halinde, Birliğe üye olabilirler.

Gayrimenkul değerleme uzmanları Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine (TDUB) üye olmaları zorunlu olup konut değerleme uzmanları zorunlu değildir.

Lisans yenileme eğitimi.

(1) Lisans sahibi olanlar her 3 yılda bir lisans yenileme eğitimlerine katılmak zorundadırlar. Lisans yenileme eğitimlerinin içeriği ve yapılış usulleri SPL tarafından belirlenir ve kurulun onayı ile uygulanır. Lisans yenileme eğitimleri SPL tarafından veya SPL’nin iş birliği yaptığı kuruluş tarafından düzenlenir. 

Zamanı geldiği halde lisans yenileme eğitimlerine katılmayanların lisansı askıya alınır.

Daha fazla bilgi için https://www.spl.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bilirkişi.

Konut değerleme uzmanları adli ve idari yargı alanında bilirkişi olarak görev alabilir.

Sonuç: Emlak ve emlak yönetimi mezunları emlak işletmesi olarak kendi işletmesini kurabilir, herhangi bir emlak işletmesinde emlak danışmanı olarak çalışabilir, daimi veya sözleşmeli olarak herhangi bir gayrimenkul değerleme şirketinde konut değerleme uzmanı olarak çalışabilir, idari ve adli yargı kapsamında bilirkişi olarak görev alabilir.


KAYNAKLAR        :

Bilirkişilik Kanunu

Bilirkişilik Yönetmeliği

Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunacak Gayrimenkul Değerleme Kuruluşları Hakkında Tebliğ

Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar İçin Lisanslama Ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ

Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş. (SPL)




Yorum Gönder

0 Yorumlar