Recents in Beach

Kooperatif Üyesinden Taşınmaz Alınır mı?

 


Kişi veya taşınmaza bağlı bazı özellikleri içeren gayrimenkuller hakkında emlak danışmanlarının bilmesi gereken çeşitli konuları paylaştım.

Bunlar;

- Devren kiralık işyerleri,
- Şerhli ve kısıtlılara ait taşınmazların satışı,
- Devre tatil pazarlama,
- Yapı kayıt belgesi almış konutların satışı,
- Yönetim planı,
- Toplu yapılar,
- Tarihi bina satın alma işlemleri,
- Miras ve intikal,
- Yabancılara taşınmaz satışı
- Dairelerin numarataj sorunu
- Devremülk satışı

Bildiğim ve yaşadığım konularda tecrübelerimi paylaşıyorum. Bu sayede hem bilgilerim pekişiyor hem de değişen mevzuatlar kapsamında bilgilerimi tazeliyorum.

**

Bugün kooperatifler konusunda bilmemiz gerekenleri paylaşacağım.    

Konut edinmenin diğer bir yolu da konut kooperatiflerine üye olmaktır. Aylık aidat ödemelerinin bütçenize uygun olması kooperatifleri tercih sebebidir. Burada tek dezavantaj, konut edinme süresinin aylık ödemelere bağlı olarak uzun vadeli olmasıdır. 

Bir kooperatif üyesinden konut satın almak veya yeni üyesi olmak istiyorsanız öncelikle kooperatifin iyi incelenmesi gerekir.

- Kuruluş tarihi,
- Kooperatif ana sözleşmesi içeriği,
- Konut yapılacak arsanın temin edilip edilmediği,
- Konut inşaatına başlanıp başlanmadığı, başlanmış ise hangi aşamada olduğu,
- Yapılacak konutların özellikleri,
- Aylık aidat tutarı, yıllık artış oranları, ara peşinat ödenip ödenmeyeceği,
- Yapılacak veya yapılmış konutların üyelere tahsisi için kura çekilip çekilmediği,
- Konutların ne zaman teslim edileceği,
- Bitmiş konutların iskân ve ferdileşme işleminin başlayıp başlamadığı gibi.

Kooperatifin mali durumu ile yapılmakta olan inşaatlara da dikkat edilmelidir. Uzun yıllardır inşaatları tamamlanmamış, yarım bırakılmış, borçları artmış, aidatlar toplanamıyor gibi birçok sorunlar olabilir. Eğer 2007 tarihinde önce alınmış yapı ruhsatına istinaden konut inşaatı 20-30 yıldır devam ediyorsa artık o yapıların kentsel dönüşüm zamanı gelmiştir. 

Kooperatif üyeliğini devralma
1163 Sayılı Kooperatifler Kanunun 14 üncü maddesine göre ortaklık devredilebilir. Yönetim Kurulu, ortaklığı devralan kişinin ortaklık niteliklerini taşıması halinde bu kişiyi ortaklığa kabul eder. Devir halinde eski ortağın kooperatife karşı tüm hak ve yükümlülükleri yeni ortağa geçer. 

Bir kooperatif üyesinden konut almak istiyorsanız ne aldığınızı çok iyi bilmeniz gerekir. Henüz ferdileşmemiş ve konut kuraları çekilmemiş bir kooperatif üyesine ait hakları devralır ve üyeliğiniz kabul edilirse, kooperatif üyeliğiniz ile birlikte sorumluluğunuz da başlar. Bu durumda konut değil kooperatif üyeliği almış olursunuz. 

Eğer ferdileşmiş ise konut tapuları üyelerine dağıtılmış bir konut alırsınız. Kooperatifin tüzel kişiliği devam ediyorsa doğrudan kooperatif üyesi olma zorunluğunuz söz konusu değildir. Bu durumda Kooperatifler Kanununa değil Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olursunuz. (Önceden ana sözleşme dikkatlice incelenmeli ve kooperatifin işletme kooperatifine dönüşüp dönüşmediği öğrenilmelidir.)

(Bazı kooperatifler inşaat bitmeden üyelerine tapularını vermesini hata olarak görüyorum. Bağımsız tapusu olan bir gayrimenkul satışı genel usullere göre yapılır. Satın alan üçüncü kişi muhtemelen kooperatife üye olmayacaktır.)

Ferdileşme: Yapı kooperatiflerinin inşa ettikleri konutların üyeleri adına tescili işlemidir. Çekilen kura sonucu konutları belli olan üyelere tapuların dağıtılması kitap içeriğinde belirtiğim kat irtifak tapuların çıkartılması usulünde olduğu gibidir. Tek fark, çekilen kura sonucu hangi üyeye nerenin tahsis edildiğini gösterir yönetim kurulunca onanmış liste ve üyelerin nüfus kimlik bilgileri eklenir.

Mağdur olmamanız açısından alıcıların bir kooperatiften konut veya üyelik devri alırken ne aldığını, emlak danışmanların da hizmet vereceği kooperatifler kapsamında bulunan konutların pazarlaması hakkında yukarıda belirtilen hususları çok iyi bilmesi gerekir.




İLGİLİ MEVZUAT :



Yorum Gönder

0 Yorumlar