Recents in Beach

Güvenli Emlakçı Nasıl Olmalıdır?


Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile Emlak işletmeleri daha güvenli bir sektör haline gelmiştir. Bugün için Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almış yaklaşık 23.000 emlak işletmesi bulunmaktadır.

Güvenli Emlakçı Nasıl Olmalıdır? sorusuna karşılık, emlak sektörünün geleceği siz emlak danışmanlarının elindedir.



Güvenli emlak işletmesi nasıl olmalıdır?

Ticaret Bakanlığından verilmiş yetki belgesi mevcuttur.

Yönetmelik kapsamında sözleşmesiz iş yapmazlar.

Aracılık edeceği taşınmaz ve çevresi hakkında her türlü bilgiye sahiptir.

Genelde bölgesel olarak faaliyet gösterirler.

Alıcıya, talip olduğu taşınmaz hakkında ki olumlu ve olumsuz yönleri mutlaka açıklarlar.

İlanlarında;  cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş temellerine dayalı ayrımcılık gibi hususlara yer vermez, bu yönde taşınmaz sahipleri tarafından yapılan talepleri kabul etmez.

Sözleşme içerikleri yönetmeliğe uygundur.

İmzalattığı sözleşmenin bir örneğini alıcı ve satıcıya verir.

İlanlarında taşınmazlar hakkında doğru bilgiler içerir. Alıcıya doğru bilgileri verirler.

Taşınmaza ilişkin güncel takbis belgesini alıcıya gösterir

Taşınmaz satışı kapsamında alıcı ve satıcıyı mutlaka bir araya getirir.        

Yazılı sözleşmeye sadık kalır.


Güvensiz emlak işletmeleri

Ticaret Bakanlığından alınmış yetki belgesi vardır veya yoktur.

Sözleşmeli veya sözleşmesiz iş yaparlar, sözleşmeleri genel olarak yönetmeliğe aykırı ağır hükümler içerebilir.

İlanlarında taşınmaz hakkında doğru bilgiler ve konum bilgisi vermezler.

Bölgesel faaliyet göstermezler. 

Taşınmaz hakkında verdikleri bilgiler yazılı sözleşmede yer almaz.

İmzalattığı sözleşme yönetmeliğe aykırıdır, bir örneğini alıcı ve satıcıya vermez.

Satıcının 100.000 TL istediği taşınmazı 150.000 TL den ilan verir.

Daha fazla alıcı çekmek için taşınmazı değerinden düşük ilan verir. Telefonla bilgi vermezler.

Alıcıyı, çeşitli vaatler ile (buranın geleceği parlak, ileride değerlenecek, önü kapanmaz vb.) taşınmaz hakkında yanıltırlar.

Alıcı ve satıcıyı pek karşı karşıya getirmezler. Alıcı, satıcıyı ancak tapuda imza atarken görür.

Yazılı sözleşmeye sadık kalmazlar.


Beğendiğiniz bir taşınmazı almak istiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz?

-        Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümlerini mutlaka okuyun.

-        Emlak işletmesinin Ticaret Bakanlığından verilmiş yetki belgesi olmalıdır. İşletme ismini Ticaret Bakanlığı sitesinden doğrulayın.

-        Taşınmaz hakkında verilen bilgileri bağlı bulunduğu belediyeden araştırın ve son güncel takbis belgesini isteyin. (Yıkım kararı veya istimlak kararı verilmiş, ipotek konulmuş, hisseli, iskânsız, imara aykırı kaçak katlar yapılmış vs. olabilir.)

-        Eski bir yapı alacaksanız mutlaka imar durumuna belediyen bakın. Sözde vaatlere aldırış etmeyin. Doğru olan resmi belgelerdir.

-        Taşınmaza ait ada parsel bilgilerini ve konumunu parselsorgu web sitesinden sorgulayın. Arazi satışlarında bazen yanlış bir yer satılabiliyor.

-        Taşınmaz hakkında daha fazla bilgi edinmek için mutlaka bir değerleme uzmanına müracaat edin. Değerleme uzmanları taşınmaz hakkında size daha fazla doğru bilgiler verirler.

-        Alım için karar verilmişse mutlaka taşınmaz sahibi ile emlak danışmanı aracılığı ile görüşün. Gerekirse tapu üzerindeki sahiplik bilgisi ile satıcının kimliğini karşılaştırın. Eğer emlak işletmesi "pazarlığı bizimle yapacaksınız" diyorsa muhtemelen satıcının istediği fiyat üzerine bir miktar da kendi eklemiştir.

-         Site içerisinden bir daire alacaksanız aylık aidatını mutlaka öğrenin. 

-        Önünüze sunulan sözleşmeler Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik hususlarına uygun olmalıdır. Bu kapsamda olmayan ve ağır koşullar içeren sözleşmeleri imzalamayın.

-         "Sözleşmeden doğabilecek anlaşmazlıklarda ...... mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir" ibaresi yerine TAHKİM" şartı konulmuşsa bu hususu araştırmadan imzalamayın. (Tahkim hususunda 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile 4686 sayılı Milletlerarası Tahkim Kanunu incelenmelidir.)

         Sözleşme yapmak ciddi bir iştir. Sözleşmeyi imzalamadan önce mutlaka okuyun, gerekirse avukatınıza gösterin. Sözleşmenin bir örneğini almayı unutmayın.

-        Sözleşme yapmadan kaparo vermeyin. Kaparoyu İBAN üzerinden ve ne için gönderildiğini mutlaka yazın. Kaparoyu emlak sahibine gönderin.

-         Kaparo karşılığı senet imzalamak zorunda kalırsanız, imzanızın altına "bağlama parası senedidir, ciro edilemez" ibaresini yazın.

     (Borçlar Kanunu: A. Bağlanma parası

      MADDE 177- Sözleşme yapılırken bir kimsenin vermiş olduğu bir miktar para, cayma parası olarak değil sözleşmenin yapıldığına kanıt olarak verilmiş sayılır.

       Aksine sözleşme veya yerel âdet olmadıkça, bağlanma parası esas alacaktan düşülür.)

-        Peşin ödeme yapacaksanız kaparo vermeyin.

-        “Evin taliplisi çok fazla” gibi sözlere aldanıp satın almak veya kiralamak için acele etmeyin.

-          Satın alacağınız iş yeri içinde kurumsal bir şirket varsa daha fazla fiyat talep edildiği bilinmektedir. Satın alırsınız kiracı ertesi gün çıkar gider. Kiracının garanti olmadığını unutmayın.

**


Çeşitli sitelerden toparladığım emlak işletmeleri ile yaşanan problemler.

(Alıntılarda kurum, yer ve kişi isimleri gizlenmiştir. Yaşanan olaylar herhangi bir yerdedir. )

 .... emlak işletmesi aracılığı ile ev beğendik ve emlak danışmanı aracılığı ile satıcı ile buluşup sözleşme yaparak 40.000 TL kaparo verdim ve satıcı ile anlaştık. Aradan 1,5 ay geçti ve halen tapuyu üzerimize alamadık. Telefonla veya bizzat gidip sorduğumuzda çeşitli bahanelerle bizi oyaladılar. Daha sonra anlaştığımız kişinin taşınmaz sahibi olmadığını ve gerçek taşınmaz sahibinin evi satmaktan vazgeçtiğini öğrendik. Kaparomuzu geri alamadık. C.Savcılığına suç duyurusunda bulunduk.
 **
Emlak danışmanı aracılığı ile kiralık bir ev buldum. Emlakçı kaparo almadan evi göstermeyeceğini söyledi. Ben de "evin yerini görmem gerekir, evin yolu iş yerime ne kadar uzakta, kaç vasıta değiştirmem gerekir bakmam lazım." dedim. Emlakçı "beğenmezseniz kaparoyu iade ederiz" diye anlaştık. Evi gördüm ve yol durumu iş yerime uygun olmadığı için kiralamaktan vazgeçtim. Ancak verdiğim kaparoyu halen alamadım.
 **
Daire için 3.000 TL kaparo verdim. Tapuda tedbir kararı çıkınca satış işlemi olmadı. 2 ay oldu halen kaparomı iade etmediler.
**
 Yurt dışında olduğumdan evimi kiraya vermesi için bir emlak işletmesi ile anlaştım, emlakçı benden habersiz evimi kiraya verdiği gibi tahsil ettiği kiraları tarafıma ödemiyor. Her sorduğumda "evi kiraya vermediğini" söylüyordu. Dava açıp hakkımı arayacağım.
 **
... emlak işletmesi aracılığı ile bir konut almak için anlaştım ve sözleşme yaptım. Konut kredisi çekmek istediğimde değerleme uzmanı evin yıkım kararı olduğu şeklinde rapor vermesi üzerine kredi çekemedim. Emlak işletmesi bana detaylı bilgi vermediğinden boş yere eksper parası ödedim. Masrafımı vermiyorlar.
**
  ... emlak şirketi aracılığı ile güvenli bir siteden ev kiraladım. Sitenin açık otoparkı ve bizim 2 aracımız var. Emlak işletmesi 2 aracımızı da site otoparkına bırakabileceğimizi söyledi. Ancak durum hiç öyle olmadı, site yönetimi sadece bir aracımızı otoparka girme izni verdi diğer aracımızı yer olmasına rağmen otoparka girmemize güvenlik izin vermiyor. Emlak işletmesi tarafımıza yanıltıcı bilgiler verip evi kiralamamıza aracılık etti.
 **
... emlak işletmesi ile bir taşınmaz satın almak üzere anlaştım ve 1.000 TL kaparo verdim. Ancak kredi faizleri yükselince kredi talebim gelir beyanıma uygun olmadığından iptal oldu. Kaparomu geri alamadım. Aylardır beni "şu gün ödeyeceğiz, bu gün ödeyeceğiz" diye oyaladılar. En son kaparoyu iade etmeyeceklerini belirtiler.
**
 ... emlak şirketiyle evimin kiralanması hususunda sözleşme imzaladık. Evim badana boya istiyor diye benden 900 TL boya ve işçilik parası istediler, gönderdim. Uzakta olduğum için evi kontrol etme şansım yok. Kiraladıktan bir kaç ay sonra kiracı beni aradı ve "evinizin duvarları çok pis, kiradan düşerseniz boyatayım" dedi. Durumu emlak işletmesine aktardım beni "Biz orayı boyattık, şu an boyacıyı bulamıyoruz" gibi çeşitli bahanelerle oyalıyorlar.  Yaşadığım bu sorunu bağlı oldukları bunların genel müdürlüğüne aktarmama rağmen çözemedik.
 **
Ev almak amacıyla bir emlak işletmesi ile görüştüm. Ancak kredim onaylanmayınca evi alamadım. İlerleyen zaman içinde almak istediğim evin üst katı satılık olduğunu gördüm ve sahibinden satın aldım. Durumu öğrenen emlakçı hizmet bedeli almak için hakkımda icra işlemleri başlatmış.
**
 Bir ilan sitesinden kiraladığım villa sahibi sandığım kişi tarafından dolandırıldım. İlan sitesi bu konu hakkında bana yardımcı olamayacağını bildirdi. Mağdur oldum.
**
 Emlak işletmesi aracılığı ile içinde kiracı olan bir daire satın aldık. Emlakçı "kiracının güvenilir bir kişi olduğunu, kiralarını aksatmadığını" söylemişti. Bizde güvenip evi satın aldık. Aylardır kiracıdan kira alamıyorum. Tahliye davası açtık.
 **
İskansız bir daire satın aldım. İskan alınacağı söylenmişti. 4 yıldır iskan sorununu çözemedik.
 **
Emlak işletmesi aracılığı ile evimi sattım. Emlakçı kaparo almış ve kaparo eksiği kadar paramı alıcıdan tahsil ettim. Ancak emlakçı hiç bir gerekçe göstermeden kaparoyu tarafıma ödemediği gibi telefonlarıma çıkmıyor, en son telefonumu engelledi.
 **
... emlak işletmesi ilanında yerini ve fotoğraflarını gördüğüm kiralık sıfır daire için görüştüm ve başkasına kiraya vermemeleri için 500 TL kaparo gönderdim. Ancak kira sözleşmesi imzalamak için ofise gittiğimde evin içinde kiracı olduğunu bir kaç aya çıkacağını söylediler. Sıfır daire olmadığı için kiralamaktan vazgeçtim. Ödediğim kaparoyu geri vermiyorlar.
 **
Bu emlakçı daire satmak için hileli tapu resmi verdi. Daire almak için verdiğimiz ön kapora bedelini geri vermedi, almak istediğimiz daire dükkan çıktı, m2 düşük çıktı, haciz vardı, ayrıca iskan oturum izni yoktu. Verdiği tapu resminde oynama yapmışlar. kaparoyu alana kadar çok çektik.
**
 Bir emlak şirketi aracılığı ile daire satın aldım. Benden talep edilen 5.000 TL tapu masrafı ve komisyonu ödedim. Ancak sonradan öğrendiğime göre aldığım ev kentsel dönüşüm kapsamında yapıldığından tapu harcından muafmış. Fazladan ödediğim parayı emlak şirketinin çeşitli bahaneleri nedeniyle halen alamadım. (2015)
 **
Bir ilan sitesinde özelliklerine ve fotoğraflarına bakıp beğendiğim yazlık daireyi kiralamak amacıyla emlak işletmesini aradım. Engelli kişinin kullanımına uygun girişi ve tuvaleti olduğunu, alt katta oda bulunduğunu ve temizlenmiş olarak teslim edileceğini belirtti. kaparoyu gönderdim ve yazlık eve gidince engelli girişi yok, wc de klozet yok, evde temizlik yapılmamış leş gibi kokuyordu. (bundan sonra yaşananlar yazılacak gibi değil)
**
 Bir emlak işletmesi ile ev satın almak için 19.000 TL kaparo verip sözleşme imzaladım. Kredi talebim onaylanmayınca evi alamadım. Sözleşmede "kredi onaylanmaz ise alınan kaparo iade edilir" yazmasına rağmen ödediğim kaparoyu geri alamıyorum.
 **
... Emlak'tan ev kiralamak istedik ancak bu süreçte karşılaştığımız tavır, kullanılan kelimeler ve hitap biçimleri bizi ciddi zararlara uğrattı. Neye çalıştığı belli olmayan ağzı bozuk adamın vaatlerine güvenip iletişime geçmeyin tavsiyem. Kendinizi mağdur etmeyin.
 **
Cumartesi akşamı 190.000 TL kelepir 1.200 kira getirili diye lanse edilen bir daire için pazartesine kadar vazgeçebileceğimiz sözüyle satış sözleşmesi imzaladık. Emlak ofisinde çıktıktan sonra bölgede ufak bir araştırma yaparak dairenin normal ederinin bu olduğunu ve bölgedeki kira rayicini 700-800 TL olduğunu öğrendik. Pazar sabahı satış temsilcisini arayarak daireyle ilgilenmediğimizi, daireyi satabileceklerini ifade ettim. Pazar aksamı evraklarımızı geri almaya gittiğimizde satış müdürü bizden 3.000 TL komisyon talep etti, vermezsek %10 cayma bedelinin kanuni yollarla tahsil ederim diye tehdit etti.
 **
....emlak gayrimenkul aracılığı ile ev tutmak için kaparo verdik, ancak bize gösterdiği ev ile daha sonra kontrat imzalayacağımız ev farklı çıktı. Herhangi bir kira kontratı imzalamamamıza rağmen ev sahibine iletmek üzere tarafımızdan aldığı kaparoyu iade etmiyor. kaparoyu ev sahibine de vermemiş, mağdur etmiş oluyor. Tüm yasal haklarımıza başvuracağız.
 **
23.11.2013 tarihinde kiracı olarak taşındım. 1200 TL ev taşıma masrafı yaptım. 900 TL kirası olan ev için emlakçıya 900 TL, ev sahibine 1800 TL (depozito+1 aylık ev kirası) verdim. Emlakçıyla 1 sene bu evde kalacağıma dair kontrat imzaladım. Aradan 1 ay geçtikten sonra apartmanımızın doğalgazı kesildi. Ve diğer apartman sakinlerinden duyduğuma göre bulunduğum apartmanın yıkılma kararı varmış. Emlakçıya gidip sorunu söylediğimde ise benimle ilgilenmedi.
**
Merhaba, bir daire almak için emlakçıya gittik ve bize uygun bir daire gösterdi, biz de beğendik anlaşma yoluna gittik. Evin çok talibi olduğu için kaparo verdik. Sözleşmeyi beyaz kağıt üzerinde imzaladık ve sözleşmede kredi çıkmadığı taktirde kaparo geri iade edileceği yazıyor ve bizden 2.000 TL para aldılar. Sonrasında ev ile ilgili sorun çıktı, odanın bir bölümü sığınağa dahil edileceği söylendi. Ben de bu durumdan dolayı o evi almaktan vazgeçip kaparoyu geri istedik. Sen vazgeçtin diye vermiyorlar, bu sorunun olduğunu baştan söyleseler ben almazdım. sonradan çıkan bir olay için ben suçlu oluyorum. Paramı geri alamıyorum.
**
 Merhaba, bir arkadaşım sayesinde tanıştığım emlakçı vasıtası ile bir arsa aldım. Arsanın satış işlemleri için emlakçıya yetki verdim ve satış işlemi gerçekleşti. Ancak satış işlemi sonrası hala emlakçı arsa bedeli olan hakkımı vermemektedir. Bugün yarın diye yaklaşık üç aydır oyalamaktadır.
**
Yaklaşık 10 Gündür Daire için emlakçılar la görüşüyorum, görüştüğüm 10-12 emlakçı dan sadece bir ilandaki evin gerçekte var olduğunu gördüm diğerlerinin hepsi yalancı, ilana koydukları daire yok, görmek istediğinizde başka daireye yönlendiriyor sizi. Yok iskan, yok daireyi alırsanız şöyle olur böyle olur gibi yalanlarla sizi ilandaki daireyi göstermiyorlar.
**
İlan sitesinden uzun süredir .......'da ev bakıyorum ama maalesef o kadar art niyetli emlakçı ya da sahte ilan var ki insan artık gerçek ilan mı değil mi diye ilanlara güvenemiyor. Yorum kısmı eklense en azından insanlar emlak şirketleri için yorum yapsa kimse yanıltılmasa ve insanların hayalleri ile oynanmaz. Emlak şirketleri de bunun rahatlığı ile yalan/yanlış ilanlar yayınlayıp insanları kandırıyorlar. Kendi güvenirliklerini kaybediyorlar bu emlak şirketleri yüzünden. Buna bir çare bulunsun artık.
**
Çağrı merkezi personeli ise normal kullanıcıdan aldıkları ücretin 4 katı fiyata ilanları ücrete satmaya kalkıyor. "Farklı sektörlerde aynı ilan aynı resimler ile sayfalar dolusu nasıl yayınlanıyor" deyince de hiçbir izahat yapmadan "sistem böyle" deniyor!
**
Merhabalar, bende emlakçı yüzünde mağdurum, bizim evimizi zoraki biz istemeden türlü yalanlarla çok iyi bir öğretmen kızımız annesiyle oturacak falan diyerek piyasa fiyatının da altında kiraya verdi, çok uzun süreceği için söyledikleri yalanları yazamıyorum bile, bizde aman iyi bir insan olsun kirası biraz düşük olsa da olur diye önemsemedik, kiracı oturduğu zaman bi baktık ki bir pavyon şarkıcısı yanında ne olduğu belli olmayan adamlar vs komşular istemiyor, şimdi sorum şu, acaba bu emlakçıyı nereye şikayet edebiliriz, yaptığı yanına kar mı kalacak?
**
Merhaba. Geçen ay ev satın aldık. Şimdi bir emlakçı evimizin fotoğraflarını kullanarak aynı apartmandan farklı bir daireyi satmaya çalışıyor. Konu ile ilgili emlakçıyı kaç kez aradık. Satmaya çalıştığı ev henüz tamamlanmadığı için bizim evin fotoğraflarını kullandığını söyledi. Biz bu durumu istemiyoruz ve kaç kez kaldırmalarını rica etmemize rağmen kaldırmıyorlar. Tüketici hakem heyetine şikayet edebilir miyim? Eşimiz dostumuz arıyor "siz bu evi satın almadınız mı hala satılıkmış" diye. Hepsine dert anlatmaktan biz yorulduk.
**
........ civarında ev satın alacağım. İlan sitelerinde bir evi beğendim. Ancak aynı işletmenin başka şubesi tarafından aynı ev farklı fiyattan ilana verilmiş olduğunu gördüm. Bu emlakçılara nasıl güveneceğim?

**

Sahile yakın bir ilçede satılık villa görüp beğendim. Çevrede yaptığım araştırmalar neticesinde villa sahibinin istediği fiyatı da öğrendim. Ancak ilanda belirtilen emlak şirketini aradığımda istenen rakamın çok üzerinde bir fiyat söylediler. Fiyat üzerinde de pazarlığı kendileriyle yapacakmışım. Hiç bir şekilde ev sahibi ile görüşemezmişim. 

**

İlan sitesin görüp beğendiğimiz yazlık için emlakçıyı aradım ve fiyat konusunda anlaştık. 300 km yol gidip emlakçı ile buluştum. Bizden istenen fiyat ilk görüştüğümüz fiyatın 25.000 TL üzerinde olduğu belirtildi. Neymiş efendim, "ilanı yanlış girmişler, ilan yazan personeli işten çıkarmışlar" filan. Boşa giden zamanıma mı yanayım, verdiğin benzin parasına mı yanayım, resmen rezil olduk.

**

Emlak şirketi aracılığı ile konut alımı için 710.000 TL ye sözleşme yapıp anlaştık. kaparoyu havale ederken emlakçı bilgisi dışında mal sahibinin evi sattığı belirtti. Aynı sitede başka satılık daireler varmış, onları gösterebileceğini belirtmesi üzerine o dairelere baktık. Beğendiğimiz bir daire için (800.000 TL) indirim talep ettik. Yan tarafa geçip telefonla görüşmeler yaptı ve ev sahibini 770.000 TL ye ikna ettiğini, kendisinin de indirip yapıp 765.000 TL ye bu işin biteceğini söyledi. 765.000 TL + %2 lik komisyon karşılığında sözleşmemizi imzaladık. Tapuda ev devri sırasında ev sahibi "hayırlı olsun evi 750.000 TL ye aldınız dedi. Bunu emlakçı da duydu ancak hemen başka konulara girip konuyu değiştirmeye çalıştı. (devamı inşaat halinde olan konutun sözü verilen bazı yerlerinin yapılmaması ve ücretinin ev sahibi tarafından ödenmemesi.)

**

92.000 TL istenen bir arsa için telefonla pazarlık yapıp 90.000 TL ye anlaştık. Emlak ofisine gittiğimizde "arsa sahibinin 115.000 TL istediğini söylediler. Amaçları bizi ofise getirip başka yerleri pazarlamakmış.

**

Bir inşaat şirketinin yaptığı site içerisinden sıfır daire almak amacıyla şirkete gittim. Bana satış işlemleri ... emlak isimli satış ofisi aracılığı ile yapıldığını belirtiler. Gittik, konutların ofis olduğunu ve kullanacağımız kredi oranının 0,64 değil 0,74 olacağını, konutun tapuda ofis yazmasının herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini ve satış için komisyon alacaklarını belirtiler. Yaptığım araştırmada ofislerin konut amaçlı kullanılamayacağını 0.74 faiz oranın 2. el konutlar için geçerli olduğunu öğrendim. Gerçeklerin benden saklanarak kandırıldığım için almaktan vazgeçtim. 

**

Ev sahibinin 1.500 TL ye kiraya vereceği konut için emlakçı bana 1.800+aidat 2.000 TL kira sözleşmesi  imzalatmaya çalıştı. 

**

Bir ilan sitesi aracılığı ile beğendiğim evler için verilen emlak işletmelerini aramıştım. Bir kaç gün sonra ev satmak isteyen bir çok emlak işletmesi beni aramaya başladı. Telefonumu nereden bulduklarını sormama rağmen cevap alamadım ancak bir tanesi numaramı .... emlak işetmesinin verdiğini söyledi.

**

Avcılar da 2+1 daire için aradığım daireyi zaten daha önceden bir site üzerinde takip ediyordum 1 ay önce 125.000 TL'lik olan dairenin fiyatını 155.000 TL ye çıkarmışlar arayıp durumu söyledim bir bayanla konuştum "daireye o zaman kampanya yaptıklarını" söyledi "daire sizin firmanıza mı ait" dediğim de de "hayır müşterimizin dairesi" dedi bende ben mal sahibiyle pazarlık yapmak istiyorum dedim onlarda "bizle pazarlık yapacaksınız" dediler. Kendim de 2 sene emlak ofisi işletmeciliği yaptım ve bu tarz insanlar yüzünden 1 günde ani bir kararla ofisimi kapatmıştım. Büyük ihtimalle mal sahibine 120.000 TL verip 30.000 TL'yi de kendileri alırlar. 

**

Telefonla arıyoruz, ilan numarası veriyoruz "ev için iskan hazır hemen tapu işlemleri yapılıyor" diyorlar. Ofis yerine "evde buluşalım" deyince "ofise gelmeden gidemiyoruz" diyorlar ofise çektikten sonra "bu dairede iskan yok diye" anlatmaya başlıyor "e var dediniz" diyoruz "telefonda iskan olmayan bir daire sordunuz" diyor, açık konuş oradan oraya uğraştırma değil mi. "Çağrı merkezimiz bütün daire için o şekilde görüntüleyebiliyor" diyor "o yüzden iskan var denmiş" diyor. Çağrı merkezi dedikleri de ofislerinde bulunan bir bayan aradığında telefonu açıp masaya koyuyor. O kadar berbatlar ki insanda moral bırakmıyorlar.

**

İlan sitesinde haritadan ev bakıyorum. Yol kavşağı üzerinde onlarca ev konumu verilmiş. İlan siteleri bunlarla ilgilenmiyor mu?

**

Evimi satmak için ilan sitesine koydum. Alıcıdan çok emlak ofisleri arıyor. Engellemekten bıktım. Sonunda ilanımı kaldırmak zorunda kaldım.

**

Daha geniş bir ev almak amacıyla evimi ilan sitesinde satışa çıkardım. Oradan telefonumu alan emlak danışmanı "evini çok kolay satarım" diye bana sözleşme imzalattı. 2 aydır evimi satamadığı gibi inşaat şirketinden alacağım evi de kaçırdım. Daha sonra kendi imkanlarımla konutumu sattım daha önce beğendiğim evi 15.000 fazlasıyla satın almak zorunda kaldım. Şimdi emlak işletmesi benden satamadığı dairesinin komisyonunu tehditle talep ediyor. 

**

109.000 TL, den 180.000 TL arası 20' yi aşkın ilanları mevcut telefonla görüşme yapınca satış ofisi diye bahsettikleri emlak ofisine davet ediyorlar ve gittiğinizde gülerek ilanların sahte ilan olduğunu, bölgede 280 - 320 bin TL den aşağı ev olmadığını açık bir şekilde söylüyorlar. Bu ilanların fiyatlarının gerçek fiyatlarını gerçek daire resimlerini ve konumlarını atmaları gerekirken insanların vakitlerini çalarak paralarının alma çabalarının durdurulmasını istiyorum.

**

....ofisini dün sabah arayıp daha önce görüştüğümüz evin tutulup tutulmadığını sorduk, bize "evet müsait" dedi evi gösterdiler ve beğendik. Sonra hemen kendisi ile iletişime geçtik bize dediği "o ev dün akşam tutuldu" Ben bütün işlerimi bırakıp İstanbul un diğer ucundan ev görmeye geliyorum 60 km yol. Zaman ve para kaybı yaşıyorum ve bana evi önce baktırıp sonra o dün gece tutuldu diyorlar. Herhalde şaka olmalı bu. .... ofisi kaliteli hizmet veren emlak firması diye bilirdim. Tamamen hayal kırıklığı. Önce evlerin tutulup tutulmadığından emin olun. Müşterileri kafanıza göre çağıramazsınız. Müşteriye yalan yanlış bilgi veriyorsunuz. Şu an tutulan evin ilanı da internette aktif duruyor neden acaba merak ediyorum.

**

Satış ilanı verdiğim evi haberim olmadan .... emlak ofisi de ilan vermiş. İlan sitesini arıyorum, emlak ofisini arıyorum bir türlü ilanı kaldırtamadım.


Sitenizdeki hangi emlak ilanını arasam "evet mevcut" diyorlar emlak ofisine gidince "a o satıldı" ya da "opsiyonlandı" diyorlar siteniz çok fazla yalan ilan var midem bulandı ev bakmaya gitmekten, lütfen yalan ilan verilmesine engel olun insanların zamanı kıymetli boşuna harcamayın. 

**

..... gayrimenkul isimli emlak ofisi ilan sitesi üzerinden kiralık bir daire ilanı açmış. Bahsi geçen daire ile ilgili ofis ile iki gün boyunca iletişim halinde olmama rağmen bugün daireyi görmek istediğimi söylediğimde dairenin tutulmuş olduğu yalanını söylediler. Ufak bir araştırma sonucu bahsi geçen emlak ofisinin daha önce de bu tür sahte çeşitli sahte ilanlar açmış olduğunu öğrendim. Kendileri bu tür sahte ilanlar ile milleti yanıltmaya yönelik harekette bulunmaktalar.

**

.... isimli ofisin telefonlarına bakan m... isimli bayanın saygısızlığı gerçekten beni şoke etti, ” kimsiniz bizi nereden buldunuz? Temsilcimizi nereden duydunuz buldunuz, niye onu aradınız? ” gibi sert ve hesap sorar şekilde bir üslup profesyonel geçinen ofislere yakışmıyor lütfen işçilerinize dikkat ediniz. Emlak ofisi zaten her ortamda yaygın- reklam veren bir kuruluş arayıp bulmak için anormal bir sebep gerekmiyor.

**

 Ünlü olmakla övünen ....emlak ofisinin aracılığı ile iş yeri kiraladık.  Ancak sonradan öğrendik, taşınmaz üzerinde yüksek bedelli ipotek nedeniyle icradan satılma aşamasında olduğunu bizden gizleyerek bir cumartesi akşamı alelacele kira sözleşmesini imzalattı. Haciz ve satış işlemini öğrenir öğrenmez emlak işletmesi yetkilisini arayıp durumu anlattım. Bana "kendilerinin hiç bir sorumluluğu bulunmadığını, masraf ve komisyonunu mülk sahibinden talep etmek gerektiğini söyledi. Ünlü olmakla övünen emlak ofisi "paramı alayım, gerisi umurumda değil" anlayışla çalıştığını bize gösterdi. 

**

.... emlak ofisinden ev almak için protokol imzaladıktan 2 gün sonra istediğimiz evin binasının zemininden kaynak suyu çıktığını anladık ve evden vazgeçtik protokolümüzü almak istedik geri vermediler. Bir hafta sonra Whatsap üzerinden emlak ofisindeki eleman bize mesaj attı haberimiz ve imza atmadığımız senetleri gönderdi (5.000 TL lik 2 adet senet) icraya verecekmiş. Sahte senetler için savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.

**

Yapmış olduğum sözleşmeye istinaden 1.000 TL kaparo verdim. Ev alım işimiz sözleşme kapsamında iptal oldu, vermiş olduğum kaporayı maalesef defalarca aramama rağmen parça parça 870 TL olarak alabildim.

**

 .... Emlak ofisiyle 3.5 aylık konut satış sözleşmesi imzaladım. Ancak beklentilerime rağmen bu süreçte alıcı bulunamadı. Kendim ilan verdiğimde daha fazla soran olmuştu. Üstelik emlak danışmanını her aramamda "yine mi bu" tavırları... Başta evi övüp, sözleşmeden sonra satılmayınca suçu evin üstüne atmalar... Senli kardeşimli konuşmalar... En son arayıp da sözleşme feshini isteyince direk %6 ceza ile tehdit etmeler... Bardağı taşıran son damla ise "iş yerinde beni arayıp rahatsız ediyorsun? İsim var benim" sözleri. Evimin durumu için arayacağım tabi ki! Müşterisi miyim işçisi mi anlamadım! 

**

Yeşilköy'de bir kiralık daire buldum ve görmeye gittim. Emlak ofisinden 2 kişi karşıladı beni. Evi gördük beğendik. Ertesi gün tutmaya karar verdiğimi söyledim. Benden kapora istediler ben de internet üzerinden gönderdim. Daha sonra ilanları araştırırken aynı dairenin satılık ilanını gördüm. Emlak ofisinden gelen kişilerden birine mesajla sordum. Dairenin aynı zamanda satılık olduğunu onayladı. Fakat bu durum beni rahatsız etti ve evi tutmaktan vazgeçtiğimi söyledim. Kapora iadesi istedim. İlk iş gününde yatıracaklarını söylediler ancak yatırmadılar. Telefonları cevap vermiyor. 

**

.... Emlak ofisi aracılığı ile satılık ilan için telefonda görüştük ve evin hemen gösterileceğini, ofise gelmemiz gerektiği söylendi gittik. Ev için ofise girer girmez "orası mezarlığa bakıyor" dendi. Bizde olsun yine de görmek istiyoruz dedik. Ondan sonra "tamam ev sahibini arayayım" dedi aradı ve konuşurken ben evin durumunu anlattım "orada Suriyeliler oturuyor" diye iletişim kurdu ev sahibi ile daha sonra bizde “olsun Suriyeli olsun gene de görmek istiyoruz" dedik daha sonra ev sahibinin burada olmadığını Gebze'ye cenazeye gittiğini 3 saat sonra geleceğini söyledi bizde tamam dedik ondan sonra bize bir tuhaf davrandı yok sesli konuşmayın hakaretler havada uçuştu. Anlamadığım nokta neden bir emlak ofisi daire satmak istemesin ki bu kadar bahane neden acaba? Çok saçma zaman kaybı boşuna ofisine gitmem.

**

... Emlak ofisi aracılığı ile bir konut kiraladım ve önden kaporamı yatırıp ev sahibi ile kontrat imzaladım. Bir kaç gün sonra ev sahibi evini kiralamaktan vazgeçtiğini, satacağını belirtti. Yaptığım araştırmadan bu evin ben kiralamadan önce başka emlak ofisi tarafından satılık ilanı verilmiş olduğunu gördüm. İşin yoksa böyle acemi emlakçılarla uğraş dur.

**

Dernek merkezi kurmak amacıyla bir emlak şirketi aracılığı ile aynı binada 3 adet daire kiraladım. Kontrat üzerinde ofis/iş yeri olarak belirtilmiş. Ancak dernek kuruluş evraklarını verdiğimde adresin mesken olduğunu ve bütün daire sahiplerinden izin almak gerektiği söylendi. Daire sahiplerine ulaşamadığım için izin alamıyorum. Marka olduğunu iddia eden emlak ofisi tarafından yanıltıldım. Ne sorunumu çözüyorlar, ne geri dönüş yapıyorlar, hizmetimi verdim, paramı aldım düşüncesiyle gerisine karışmıyorlar.

**

Yazlık konut almak için bir emlak işletmesi ile görüştük. Bizi o kadar güzel karşıladılar ki anlatamam. Neyse, bir evi beğendik ve 2.000 Tl kapora verip kredi işlemleri için İstanbul'a döndük. Sözleşmede "kredi onaylanmazsa kapora iade edilir" ibaresi mevcut. Kredi talebim onaylanmadı, durumu emlakçıya ilettim ve kaporamı geri istedim. Bir ay oldu kaporamı iade etmediler, telefonuma da çıkmıyorlar. 

**

 ..Emlak Gayrimenkul ofisine (maalesef) ev bakmak için gittiğimizde firma yetkilisini olduğunu beyan eden kişi bize 260,000 TL olan evi göstermiş ve beğendikten sonra bir anda 230,000 TL'ye kadar fiyat indirdi, bizde evi hemen alırız heyecanı ile 30,000 TL peşinatımızı kredinizi çıkaracağım bahanesi ile kapora kendisine teslim ettik ve daha sonra evin oradan geçerken başka bir afiş ve numara olduğunu görünce ilan sahibini aradık ve evin gerçek fiyatının 280.000 TL olduğunu ve başka hiçbir emlakçıya vermediğini beyan etti. Bizde bunun üzerine anlaşma yaptığımız Emlak Gayrimenkul kişiye gittiğimizde bize," aman aman özürler dileyerek parayı kanser hastası olduğu için sağlığı için kullandığını ve bu parayı daha sonra vereceğini beyan etti ". Masum konuşmalarının altında sadece menfaat varmış , biz bu işin peşini bırakmayı düşünmüyoruz zaten.

**

... emlak şubesine ait ilanda gördüğüm numarayı aradım. 1 saat sonra evi gösterebileceklerini söyledi bir beyefendi, hatta erken orada olursa arayacağını belirtti. Bizde beklemeye başladık 1,5 sat geçince tekrar aradık, cep cevap vermeyince ofis numaralarını arayarak durumu anlattık. Bize hemen geri arayacaklarını söyleyerek kapattılar. 1 saat sonra ilk konuştuğumuz beyefendi arayarak özür bile dilemeden telefonunu araçta unuttuğunu evin yanında olduğunu istersek gösterebileceğini söyledi. Bende oradan ayrılalı 1 saat oldu geri aramamasının ayıp olduğunu söylememe rağmen normalmiş gibi yapacağı bir şey olmadığını belirtip kapattı telefonu. Bu durumu genel merkezlerine ilettik ama umursamadılar.

**

75 metrekare evleri 90 diyerek satmaya ve müşterileri mağdur etmeye çalışıyorlar. Verdikleri sözleri tutmuyorlar tamamen insanları mağdur etme üzerine kurulmuş bir sözde emlak ofisidir.

**

Tamamen insanları bir şekilde kandırıp ofise getirmek üzerine çalışan bir emlak ofisi. Verdikleri ilanda daire Arnavutköy merkezde gözükmesine rağmen ofislerine gittiğimizde dairenin başka bir semte olduğunu öğreniyoruz. Bu durumu kendilerine sorduğumuzda merkezdeki dairenin konumu yanlış olduğu söyleniyor. İlanın neden başka yerde ne aradığını sorduğumuzda isterseniz merkezde de daire gösterebiliriz diyorlar. Ofise gitmeden telefonda bu durumu sorgulamamıza rağmen ofise gidince çoğu bilgi değişiyor.

**

Ofis kiralamak amacıyla bir emlak ofisi kanalıyla yer baktım. Bana yer gösterme belgesi imzalattılar. Ofisi tutup tutmamak arasında kararsız kaldım ve kararımı verip tutmaya gittiğimde ofisi kiraladıklarını belirtiler. Bir zaman sonra aynı ofisin sahibinden kiralık olduğunu gördüm, Ofis sahibi emlak işletmesi ile sözleşmesinin sonra erdiğini söyledi. Aramızda anlaştık ve ofisi kiraladım. Durumu öğrenen emlak işletmesi benden komisyon istiyor, vermezsem yasal işlem başlatacakmış. Konuyu avukatıma havale ettim. 

**

.... İnşaat ve Gayrimenkul ile sözleşme yaptık. Sözleşmede kredi çıkmaz ise kapora iade edilecek maddesini ekledik. Kredi çıkmadı fakat kaporamız iade edilmedi. Bugün Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyorum. Haksızlık yapıyorlar resmen.

**

.. emlak ofisine konutumu satması için yetki verdim. fakat dairenin değerinde satışı için siz merak etmeyin, dediler ve dairenin anahtarını bırakıp tatile gittim. Aradan 2 ay sonra satış için kapora aldıklarını ve gelmemi istediler, gittim. .....tapuda satışı yapıldı ve bir zaman sonra alıcı beni aradı.  Hileli mal sattıkları ve gerçeği öğrenmek istedikleri söyleyerek emlak ofisine hizmet bedeli ne kadar verdiniz diye sordu. %3 verdiğimi kendisisin de %3  verdiğini söyledi ama ben 550.000 TL üzerinden alıcı ise 650.000 TL üzerinden komisyon ödemiş. Çok şaşırdım. Dairemi 650.000 TL satıp aradaki farkı almışlar, alıcıdan komisyonuna da bu fiyat üzerinden tahsil etmişler. Hak mı bu inşallah açmış olduğu davalarda haklı çıkar.

**

Bende bölgede emlakçıyım; 4 yıldır bu işi yapıyorum çevredeki bütün ofisler bu ..... ofisten şikayetçi. Kapora aldığım daire sahibini arayıp vazgeçirmeye çalışması, afişli portföyümün sahibini arayıp ayartmaya çalışmaları, hakkımızda yaptıkları dedikoduları yazamıyorum bile, yaptıkları diz boyu, lütfen artık bu konuya bir el atın.

**

Taşınmazımın satışı için emlakçı ile sözleşme yaptım. Gelen teklifleri emlakçı bana e-posta ile yazılı olarak bildiriyordu.  370.000 TL istediğim taşınmazıma önce 350.000 TL teklif iletildi, kabul etmedim. İkinci teklifte 360.000 TL ye yükseltildi. Kabul etmedim. Daha sonra alıcının fiyatı 355.000 TL ye düşürdüğünü, fiyat düşük olduğu için yazılı iletmediğini söyledi.  Bir şekilde alıcıya ulaştım. Teklifleri hakkında konuştum.  Teklifinin 365.000 TL olduğunu, hiçbir zaman 350, 360, 355.000 TL gibi rakamlarla teklif vermediğini söyledi.   

**

....firmasını güvenilir olarak tercih ettik ve bize sözleşmenin 3 ay geçerli olacağı söylendi aradan 6 ay'ı aşkın bir süre geçmesine rağmen sadece 1 müşteri buldular ve ve o da alakasız fiyata ve binamızı kendimiz satmaya karar verdik ve bunu firma emlakçısına ilettik. Yetkili emlakçı brandasını söktü ve ayrıldık. 1.5 ay sonra binayı kendi çabalarımızla sattık, emlak danışmanın tapuda olan tanıdıkları binayı bizim sattığımızı emlak danışmanının a söylüyor ki zaten haberli olan bir şey. Sattıktan 1 hafta sonra emlak danışmanından gelen bir telefon aynen şöyle" benim komisyonumu ne zaman vereceksiniz" orada şok olduk. Sözleşmede 3 ay yazmasına rağmen meğer sözleşme sonsuz süreliymiş. Biz 1.5 ay önce kendimizin binayı satmak istediğimizi söylemimize rağmen bu maddeden bahsedilmedi, binayı satmamız beklendi ve hiçbir iş yapmamalarına rağmen yüzde 3+kdv parayı hukuki yollarla alacakları söylediler.

**

Not: Yaşadığınız benzer şikayetleri yorum kısmında paylaşabilirsiniz. 

  **

Videolar













Yukarıda belirtilen türden sorun yaşadığınız emlak işletmelerini Ticaret Bakanlığına ihbar ve şikayette bulunabilirsiniz.


Kaynaklar:

6701 sayılı Kanun

Çeşitli şikayet ve forum, sözlük vb. siteleri

Google Maps yorumları

Youtube

Yorum Gönder

0 Yorumlar