Recents in Beach

Emlak İşletmeleri Azalıyor

 


Çeşitli kaynaklardan teyit edilemeyen bilgilere göre, yönetmelik öncesi ülkemizde faaliyet gösteren yetkili-yetkisiz yaklaşık 300-400 bin emlak işletmesi bulunduğu belirtilmektedir.

Bir konut satın almak veya kiralamak için aradığınız emlak işletmesinin kayıtlı bir işletme olup olmadığını bilmemiz mümkün değildi. 5 Haziran 2018 tarihinden itibaren yürürlüğü giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik sayesinde emlak işletmeleri hukuki bir düzeye kavuşturulmuş ve kayıt altına alınmaya başlanmıştır.

Yaptığım araştırmaya göre 18/01/2021 tarihi itibariyle ülkemizde 23.885 (belgesi iptal edilenler dahil) emlak işletmesi Ticaret Bakanlığından yetki belgesi almıştır. (Kaynak)

18/01/2021 tarihi itibariyle Yeki belgesi alan emlak işletmelerinin illere göre dağılımı


18/01/2021 tarihi itibariyle aktif emlak işletmesi sayısı: 23.885

Bir emlak işletmesini Yönetmelik hükümlerine göre Ticaret Bakanlığından yetki belgesi alıp almadığını öğrenmemiz mümkündür.

Bir konut satın almak veya kiralamak için aradığınız emlak işletmesinin kayıtlı olup olmadığını önceden Ticaret Bakanlığı sitesinden sorgulamanız gerekir. Yetki belgesi olmayan emlak işletmelerinden uzak durmanızı tavsiye ediyorum.

**

Yönetmeliğe göre emlak işletmesi kurabilmek için;

- En az ilköğretim mezunu olmak,

- Sorumlu emlak danışmanlarından en az birinin Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması,

- Yetki kurumlar tarafından verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olmak,

- Yetki belgesi başvurusunun yapıldığı tarihten önceki son beş yıl içinde;

a) İlköğretim ve ortaöğretim (Lise) mezunlarının en az on iki ay;

b) Ön lisans, lisans ve lisansüstü mezunlarının ise en az altı ay emlak danışmanlığı veya sorumlu emlak danışmanlığı yapmış olması,

- Faaliyet gösterilecek iş yerinin en az 20 M2 olması gibi hususlar zorunlu hükümlerdir.

Yönetmeliğin geçiş hükümlerinde ise;

- Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla taşınmaz ticaretine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletme ve sözleşmeli işletmeler adına, ikinci fıkrada belirtilen kişiler tarafından 31/3/2021 tarihine kadar yapılan yetki belgesi başvurularında, mesleki eğitim şartı aranmaksızın yetki belgesi verilecek, ancak söz konusu şarta haiz olunduğunu gösteren belgenin 31/12/2021 tarihine kadar Bilgi Sistemine aktarılmaması veya il müdürlüğüne teslim edilmemesi halinde bu işletmelerin yetki belgeleri iptal edilir.

Bu hükme göre, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler veya Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen kurum ve kuruluşlarca taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olmak gerekmektedir. Alınacak mesleki eğitim belgesi de 31/12/2021tarihine kadar bilgi sistemine aktarılması gerekmektedir.

Her ne kadar yaklaşık 23.000 işletmenin yetki belgesi aldığını belirtmiş olsak ta 31/12/2021 tarihine kadar istenen şartları sağlayamayan bir çok işletmenin yetki belgesi iptali kaçınılmaz olacaktır.

Seviye 5 – Seviye 4 Mesleki Yeterlilik Belgesi

Emlak işletmesi işletenlerin her 5 yılda yenilemeleri gereken Mesleki Yeterlilik Belgesi olacaktır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun yetkilendirdiği Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavlar sonucunda başarılı olan kişilere verilmektedir.

Verilen bu belgeler;

 5 yıllık geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı, aşağıda tanımlanan yöntemlerden en az biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulup 5 yıl süre ile yenilenir.

a) 5 yıl belge geçerlilik süresi içerisinde toplamda en az iki yıl veya son altı ay boyunca ilgili alanda çalıştığını gösteren kayıtları (hizmet dökümü, referans yazısı/mektubu, sözleşme, fatura, portfolyo, vb.) sunmak. Yeterlilik kapsamında yer alan yeterlilik birimleri için tanımlanan performansa dayalı sınavlardan (P1) başarılı olmak. Bu şartlardan en az birini yerine getiren adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır. 

Ancak mesleki yeterlilik belgesi veren kurumların bütün illerimizde bulunmaması nedeniyle mesleki yeterlilik belgesi almak veya yenilemek isteyen emlak işletmeleri için sorun oluşturmaktadır. 

Yetkili Mesleki Yeterlilik Kurumları:  Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Kocaeli, Gaziantep, Sakarya, Eskişehir, Kocaeli, Malatya, Hatay,  gibi illerimizde bulunmaktadır.  (Kaynak)

Bütün illerimizde eğitim ve sınav kurumları olmadığından Örneğin, Hakkari’de bulunan bir emlak işletmesinin mesleki yeterlilik belgesi alabilmesi veya yenilemesi için en yakın il olan Malatya veya Hatay’a gitmek zorundadır.

Seviye 4-5 uygulamasının MYK’ların bütün illerimizde kuruluncaya kadar ertelenmesinin yerinde bir karar olacağını düşünüyorum.

**

Yönetmelik ile hayatımıza giren önemli yenilikler.

İlan sitelerine ilan verme;  Emlak ilan sitelerinde yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri ilan veremeyeceği gibi taşınmaz yetkilendirme sözleşmesi yapılmayan bir taşınmaz ilanını ilan sitelerinde yayınlamayacaktır.

Yönetmelik hükümlerine göre emlak işletmeleri ilanlarında, 

- yetki belgesi numarasına, 

- taşınmaza ait ada parsel bilgileri,

a) İmar ve yapı kullanma izin durumu.

b) Tapu kaydı bilgileri, cinsi ve adresi.

c) Büyüklüğü, yaşı ve fiili kullanım durumu.

ç) Kat, cephe ve manzara gibi konum özellikleri.

d) Toplu taşıma araçlarının duraklarına yaklaşık mesafesi.

e) Sosyal ve kültürel mekânlara yaklaşık mesafesi.

f) Oda, salon, banyo, tuvalet ve balkon sayısı ile bunların yaklaşık büyüklükleri gibi iç özellikler.

g) Apartman, site, bina veya müstakil olma durumu ile sosyal ve kültürel donatıları gibi dış özellikleri.

ğ) Araziler için hisse, emsal ve öngörülen bina yüksekliği bilgileri ile üzerinde ekili veya dikili ürün bulunup bulunmadığı.

h) Üzerinde ipotek, haciz ve benzeri kısıtlamaların bulunup bulunmadığı, gibi hususları belirtmek zorundadır.

Ancak yönetmelik öncesi üye olan ve yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri halen ilan sitelerine ilan verebilmektedir. İlan sitelerinin yönetmelik hususlarına uyum sağlamaması nedeniyle yönetmeliğin uygulanmasında sıkıntılar yaşandığı gözlemlenmektedir. Yönetmeliğin daha etkili olabilmesi için uzun yıllardan beri ABD'de  uygulanmakta olan MLS sisteminin ülkemizde de kurulması kaçınılmazdır.

**

Staj süresi tespit: 01/01/2021tarihi itibariyle Sorumlu emlak danışmanı, emlak danışmanları ve sözleşmeli işletmelerine ilişkin bilgileri 28/2/2021 tarihine kadar bilgi sistemine aktaracaklardır.

Bilgi sisteminde bulunan veriler sayesinde emlak işletmesi kurmak isteyen ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim mezunu emlak danışmanlarının yönetmelikte belirtilen zorunlu çalışma süreleri tespit edilmiş olacaktır.

Zorunlu çalışma süresinin olması emlak işletmesi kurmak isteyen adayları zorlayacağını düşünüyorum.  Bu süreyi tamamlamak için uygun emlak işletmesi bulmak, bulunsa bile bazı işletmelerin sigorta ve diğer giderleri stajyerlerden talep etmesi gibi hususların ortaya çıkacağını düşünüyorum.

Not: Staj başvurularında yönetmeliğin 14/l fıkrası kapsamında adli sicil belgesi istenmesi zorunludur.

 

Kaynaklar:

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik

Mesleki YeterlilikKurumu

Mesleki YeterlilikKurumu Portalı

 

 

 

 

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar