Recents in Beach

Gayrimenkul Değerini Arttıran Beş Neden

 


Gayrimenkul her bir aile için en büyük yatırımdır. Konut sahiplerinin ortak görüşü evlerin katlanarak değer kazandığıdır. 10 yıl önce alınan bir konutun bugün milyon değerlere ulaştığını anlatan pek çok hikâye duymuşsunuzdur. Bununla birlikte, bunun olağanüstü bir getiri oranına eşit olmadığını bir yere not alın lütfen. 100 bin TL’ye satın aldığınız mülkünüz 10 yılda milyon değerlere ulaşsa bile bu mülkü satıp getirisi ile benzer bir mülk satın alamıyorsanız mülkünüz değer kazanmamıştır diyebilirim.

İnsanları körü körüne emlak peşinde koşmaya iten şey, gayrimenkul değer kazancının büyülü etkileri hakkında okuryazarlık eksikliğidir.

Bu yazıda, emlak değerini etkileyen temel nedenlere bakacağız.

1: İmar planları.

Gayrimenkul sektöründe fiyat değişiminin en önemli nedenlerinden biri imar değişikliğidir. Büyükşehirlerde artan nüfus ve göç nedeniyle barınma ihtiyacı da artmakta ve oluşan bu baskı karşısında yerel yönetimler imar düzenlemeleri yapıp kentsel dönüşüm alanlarında kat yüksekliğini artırma, tarım alanlarının imara açılması gibi kararlar almalarına neden olmaktadır.

Arsa fiyatlarının yükselmesi imar planlarında yapılan değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Sonuç olarak, imar planlarında yapılan değişiklikler ile arazilerin ticari ve mesken amaçlı kullanılmasına izin verilmesi halinde bu yerlerin değeri artmaktadır. Doğum ve göç olgusu kapsamında bazı şehirlerin nüfusu artmakta ve artan barınma ihtiyaçları kaşında imara açık olmayan şehirlere bitişik tarım arazileri değer kazanma eğilimine girmektedir.  Ancak bu yerlerin veya nerelerin imara açılacağı seçilmiş siyasilerin vereceği karara bağlıdır.

 

2: Altyapı geliştirme.

Belirli bir arsa üzerinde konut ve ticari inşaata izin veriliyorsa, altyapı planlamasının da buna göre oluşması gerekir. Yeni yolların açılması, marketler, sosyal donatı alanları, park, hastaneler ve okulların yapılması halinde bölgede konforlu yaşam artar.  Oluşturulan alt yapı planları hayata geçirildikçe çevrede bulunan mülk değerlerinin artması kaçınılmaz olacaktır.

 

3: İşyeri bağlantısı.

İnsanlar işyerlerine giderken 2-3 vasıta değiştirmeleri veya yüksek yakıt ve ulaşım giderleri ödemekten bıktı. Ayrıca özel aracıyla işe gidenler otopark sorunu yaşamakta veya yüksek yakıt gideriyle birlikte otopark ücretleri de ödemektedirler.

Sonuç olarak, yukarıda belirttiğim nedenlerden dolayı iş yerlerine yakın mülkler daha çok tercih edilmekte ve artan bu talep mülk değerini yükseltmektedir.

Merkezi yerlerde bulunan iş merkezlerinin şehrin varoşlarına taşınması halinde bu bölgelerde fiyatların yükselme olasılığını artıracaktır.


4: Bölgesel gelişme.

Şehrin bazı bölgelerinde girişimciler tarafından çeşitli ticari işletmeler, alışveriş merkezleri açılır veya yerel yönetimler tarafından parklar, piknik ve mesire alanları oluşturulur. Yapılan bu düzenlemeler insanlar arasında rağbet görmeye ve bölge popüler olmaya başladığında o bölgelere dışarıdan daha çok kişiler gelmeye başlayacaktır. Buraların birçok insanın yaşam tarzına uygun olması nedeniyle konut ve iş yeri talepleri artacağından satılık mülk ve kiralık mülk ücretleri piyasada yüksek fiyattan işlem görmeye başlayacaktır.

Bir yer geliştikçe daha çok insan buralarda yaşamak ister ve artan talep etkisi ile fiyatlar yükselmeye devam eder.

 

5: Genel Enflasyon.

Yaşanan enflasyon nedeniyle inşaat malzemelerinde meydana gelen fiyat artışları mülk fiyatlarını da etkilemektedir.  Yüksek enflasyon mülkleri daha pahalı hale getirir.

Eğer artan enflasyona rağmen mülkünüzün değeri artmıyorsa bu yanlış yatırım yaptığınızı gösterir. Bu durum reel olarak para kaybettiğiniz anlamına gelir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar