Recents in Beach

Emlak Danışmanı ile Gayrimenkul Danışmanı Farkı

 

Aradaki farkı anlayabilmek için aşağıdaki kavramları bilmemiz gerekir.

Menkul: Taşınabilen mal, (Para, ziynet eşyası, kıymetli evrak vs.)

Gayrimenkul: Taşınmayan mal,

Emlak: Ev, arsa, bahçe, arazi gibi taşınmaz mallardır.

Emlak danışmanları ile gayrimenkul danışmanlarının görev ve sorumlulukları birbiriyle örtüşebilse de emlak piyasasında çok farklı rolleri vardır.

Gayrimenkul danışmanı piyasada bulunan taşınmazlar hakkında yaptığı araştırma, analiz ve değerlemeler ışığında gelecek için öngörü ve tavsiyede bulunup yatırım yapmak isteyen girişimcilere yardımcı olmaya odaklanırlar. Kısaca yatırımcılara hizmet veren kişi diyebiliriz.

Emlak danışmanı ise bir taşınmazın satıcı ve alıcı arasında aracılık hizmeti sunan kişidir. Kısaca satıcı ve alıcıya hizmet veren kişi diyebiliriz.

Gayrimenkul danışmanı yatırımcılara hizmet verdiğinde, emlak danışmanı ise mülk satıldığında hizmet bedeline hak kazanır.

Gayrimenkul danışmanının yaptığı hizmete bir örnek vereyim.

İmar planında ticari vasıflı büyük bir arsa satılmaktadır. Satıcı arsaya ne yapılacağı ile ilgilenmez. Gayrimenkul danışmanı o arsanın imar durumu kapsamında inşaat alanına kaç tane iş yeri, konut, fabrika, AVM, otel, benzinlik gibi hangi yapıların inşa edilebileceği, bu yapının/yapıların m2 imalat birim fiyatları, piyasa arz talep durumları, kredi olanakları, buraya yapılacak yatırımın potansiyel getirisi, çevresel ve demografik yapısı, ulaşım, oradan geçen insan ve araç sayısı gibi konularda hazırlayacağı kapsamlı bir inceleme, araştırma ve analiz raporunu yatırımcılara sunar. Gayrimenkul danışmanının emlak piyasasındaki rolü budur.

Aynı yeri bir emlak danışmanı nasıl pazarlar?

Emlak danışmanı arsa hakkında imar durumu gibi bütün bilgileri temin eder ve arsanın satılması amacıyla ilan portallarında yayımlar. Emlak danışmanının piyasasındaki rolü budur.

Gayrimenkul danışmanının herhangi bir belge alma zorunluluğu yoktur. Vergi levhası ve iş yeri açma ruhsatı ile danışmanlık şirketi kurup faaliyet gösterebilir.

Emlak danışmanı ise Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında seviye 4-5 belgesi ile taşınmaz ticareti konusunda verilen en az yüz saatlik eğitimde başarılı olması ve yönetmelik kapsamında diğer şartlara haiz olması gerekir. Yönetmelik şartları kapsamında emlak işletmesini kurup faaliyet gösterebilir.

Kişisel görüşüm ve dünyada kabul gören tanımlama bu şekildedir.

============

Kaynaklar

Dessydee consortium

İnvestopedia

Colonytitle

Yorum Gönder

0 Yorumlar