Recents in Beach

Gayrimenkul CRM Sistemleri ve KVKK


Gelişen dijital ortamda bulunan sosyal medya, forum siteleri, ilan portalları gibi birçok dijital platformlara üye oluyorsunuz ve üye olurken “Hizmet koşullarını ve gizlilik politikasını kabul ediyorum.” seçeneğini işaretlemek zorundasınız. Bu seçeneği işaretlemezseniz üye olmanız ve verilen hizmetlerden faydalanmanız mümkün değildir.

“Hizmet koşullarını ve gizlilik politikasını kabul ediyorum.” nedir, ne anlama gelir?


Bu seçeneği kabul ettiğiniz andan itibaren üye olduğunuz dijital platform sizin verdiğiniz bütün verileri istediği gibi kullanmasıdır. Reklam, girdiğiniz kişisel verileri başka platformlar ile paylaşma gibi. Bu nedenle üye olmadan önce dijital platformların hizmet koşullarını ve gizlilik politikasını içeren yazılı şartları önceden okumanızı tavsiye edebilirim.

Dijital platformların sunduğu “Hizmet koşullarını ve gizlilik politikasını kabul ediyorum.” içeriği Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olmalıdır.

Gayrimenkul CRM nedir?

CRM hizmetini, hizmet verilen bir işkolunda müşteri adayı, potansiyel müşteri ve mevcut müşteriler ait, çeşitli yollarla (sözleşme, telefon görüşmeleri, karşılıklı iletişim vb.) edinilen ve kişilerin açık rızası olmadan sisteme kaydedilen kişisel bilgiler olarak tanımlayabiliriz.

Örneğin, aradığınız bir gayrimenkulü bulabilmeniz amacıyla bir emlak işletmesini aradınız. Bu aramadan sonra telefon numaranız, aradığınız gayrimenkule ilişkin özellikler gibi veriler CRM sistemine kayıt edilir. Bu sistemin özelliğine göre aranılan özellikteki gayrimenkuller sistem içinde var olan bilgiler doğrultusunda listelenecek ve listeden uygun olan bir gayrimenkulü daha önceden sizi arayan kişiyi telefonla arayıp bu bilgileri paylaşmanız mümkün olacaktır.  

Ancak yukarıda belirttiğim örnek uygulamada unutulan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’dur. Çünkü sizi arayan kişi, kişisel bilgilerinin herhangi bir yere kayıt edilmesine ve kullanılmasına açık rıza verip vermediği önemlidir.

Burada yapılan bütün işlemler "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" kapsamında olmalı ve bu verilerden sorumlu kişiler "Veri Sorumluları Siciline" kaydolmak zorundadır. Bu aşamadan sonra veri sisteminde bulunan kişisel bilgilerden veri sorumlusu sorumlu olacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kişilerin açık rızası olmadan kişisel bilgilerini bu sistemlerde barındırmak ve kullanmak mümkün değildir. Barındıranlar ve kullananlar hakkında Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında hukuki yaptırım uygulanacağı unutulmamalıdır.

CRM sistemini sadece kendi işletmem için kullanabilir miyim?

- CRM sistemleri lisanslı yazılımlardır. Bu yazılımı satın alıp, bilgisayarınızda lokal host kurup veya web adresi ile hosting satın alıp sadece kendinize özel veya ağ bağlantısı kurup çalışma arkadaşlarınız arasında kullanabilirsiniz.  

- Bulut sistemi içinde e-tablo formatında barındırdığınız bilgileri çalışma arkadaşlarınız arasında paylaşım yetkisi verip kullanabilirsiniz.

==============

Kişisel verilerinizi açık rıza göstermediğiniz halde yasa dışı olarak barındıran ve kullanan kişi ve kurumlara karşı ne yapılabilir? Hukuki haklarınız nelerdir?

- ALO 198 Kişisel Verileri Koruma Kurumunu arayıp hukuki destek alabilirsiniz.

- https://sikayet.kvkk.gov.tr/ üzerinden şikayet ve ihbarda bulunabilirsiniz.

- Kişisel Verileri Koruma Kurumuna yazılı olarak şikayet ve ihbarda bulunabilirsiniz.

- Bulunduğunuz yer C.Başsavcılığına şikayette bulunabilirsiniz.

==============

Örnek olarak inceleyebileceğiniz bazı CRM sistemleri.

Emlak asistanım

Re-Os

HubSpot

Zillow Premier Agent CRM

Agile CRM

Streak CRM for Real Estate

Apptivo

Bitrix24

Wise Agent

Zaho 

==============

Kaynak

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu

Veri Sorumluları Sicili Hakkında Yönetmelik

Kişisel Verileri Koruma Kurumu

Yorum Gönder

0 Yorumlar