Recents in Beach

SANAL EMLAK OFİSİ

 

 Emlak işletmenizi kurmak istiyorsunuz. İş yeri kiraları ve satılık değerleri oldukça yüksek veya çalışmak istediğiniz bölgede iş yeri bulamıyorsunuz. 

Eğer bir iş kolunda hizmet vermek istiyorsanız fiziki bir iş yeriniz olmak zorunda. 

İş yerinizi buldunuz, kiraladınız veya satın aldınız. Yeni kurduğunuz bir iş yerinde muhtemelen 7-8 ay gayrimenkul aracılık hizmeti veremeyeceksiniz ve birikmiş sermayeniz kira, stopaj ve diğer masraflara gidecektir. Bunları karşılayacak ekonomik gücünüz olmalıdır.

Yaşanan bu tür zorluklar piyasanın arz/talep değişimine neden olmaktadır. 

Teknoloji alanında yaşanan iletişimin çok kolay hale gelmesi ile ülkemizde sanal ofis hizmetleri yaygınlaşmaya başlamıştır.

Bu makalemde sanal ofis nedir, nasıl açılır, hangi kolaylıkları sağlar gibi hususları araştırdım.

Sanal ofis nedir?
Kiralık veya satın alınmış bir iş yeri olmadan bütün faaliyetlerinizi sanal ortamda gerçekleştirilmesidir.  Burada “ama” kelimesini kullanmamız gerekir.

Adı sizi yanıltmasın. Her sanal ofisin arkasında fiziki bir iş yeri vardır.

Sanal ofis nasıl kurulur?
Piyasada sanal ofis amaçlı fiziki olarak ofis kiralayan şirketler mevcut.  Bu şirketlere gidip aylık veya yıllık yapılan bir sözleşme ile kâğıt üzerinde bir ofis kiralıyorsunuz. Kiraladığınız iş yeri sadece size ait değildir. Diğer kiralayanlar ile paylaşımlı olarak kullanabiliyorsunuz.

Kiralanan ofis, sadece vergi dairesi yoklaması, belediye ruhsat başvurusu ve meslek odası kayıt adresi için kullanılacaktır. Resmi kuruluş için fiziki bir iş yerinin olması zorunludur.

Sanal ofisi hiç kullanmayacak mıyım?
İsterseniz kullanabilirsiniz. Nasıl kullanılacağı sözleşmede açık olarak belirtilmiş olmalıdır.

Bunun için şirket ile görüşüp ofis kullanımı ve süresi için randevu almalısınız. Ofisi fiziki olarak kullandığınız süre boyunca şirkete bir ücret ödemeniz gerekebilir. İlk 1 saat bedava, sonraki süreler … TL gibi.

İmzaladığınız sözleşmeye göre kullanım sırasında şirkete ait internet, yazıcı çıktıları, toplantılar, muhtemelen kullanılan elektrik, misafirlerinize çay kahve gibi ikramlar için şirkete ayrıca ödeme yapmanız gerekebilir.

Sanal ofisin avantajları.
Eğer verdiğiniz hizmetler için fiziki bir ofise ihtiyacınız yoksa sanal ofisler idealdir. Sözleşme karşılığı verdiğiniz bedel hariç, kullanımdan dolayı verilen çeşitli hizmetler için bir gideriniz olmayacaktır.

Kiraladığınız ofis adresine gelecek tebligat, kargo gibi gönderileriniz şirket tarafında kabul edilip size bilgi verilecektir.

Ofisinizin bir telefonu ve sekreteriniz de olabilir. Sözleşmede varsa bu hizmeti sizin adınıza şirket verecektir.

Ofis kiralamak mı yoksa normal iş yeri kiralamak mı daha avantajlı?
Buna kendiniz karar vermelisiniz. 

Sanal ofise bağlı fiziki iş yerini çok sık kullanıyorsanız aldığınız hizmete göre maliyeti yüksek olacaktır. Şirketler, sözleşme ile yapılan kira bedeli haricinde otopark, büro hizmetleri, ikramlar, toplantılar gibi çeşitli hizmetler için ayrıca ücret talep etmektedirler.

Sanal ofis sözleşmesi.
Burada yapılacak sözleşme önemli hukuki bir belgedir. Okumadan, okuduğunuzu anlamadan sözleşmeyi imzalamayın. İleride sözleşme kapsamında bir mağduriyet yaşamamanız için gerekirse hukuki destek almanız faydalı olacaktır. 

Sözleşmenin sona ermesi.
Sözleşmenin bittiğinde karşılıklı olarak herhangi bir borcunuzun kalmadığına dair ibraname düzenlemeyi ve belgelerinizi 10 yıl süre saklamayı ihmal etmeyin. İleriki zamanlarda bazı art niyetli şirketler geçmişe dönük borç kaldığını iddia ettikleri şikayetleri görülmüştür.

Emlak işletmesi için sanal ofis kullanılabilir mi?
Emlak ofisleri işletmelerinde alıcı ve satıcılara yüz yüze hizmet verir. Eğer çok fazla müşteriye hizmet veriyorsanız sanal ofisini çalışanlarınız ile birlikte çok sık kullanmanızı gerekecek ve ortaya oldukça yüksek bir ofis kullanım hizmeti maliyeti çıkacaktır. Bu hesabı çok iyi yapmalısınız.  

Bu konuda fikrimi merak edenler için şunu söyleyebilirim. 

Yüz yüze görüşme yapmanız gereken müşteriniz için önce şirketi arayıp ofisin kullanıma uygun olup olmadığını sormanız gerekecek, çünkü bu ofisler diğer kiralayanlar tarafından paylaşımlı olarak kullanılmaktadır. Kullanmak istediğiniz uygun saati o gün bulamamanız halinde müşterileriniz ile istediğiniz saatte yüz yüze görüşme yapmanız mümkün olmayacaktır. Böyle bir uygulama ile müşteri memnuniyeti oluşturabilmeniz mümkün değildir.




Yorum Gönder

0 Yorumlar