Recents in Beach

Ev Satın Alma Rehberi

 


Yıllarca kirada oturdunuz, evlenme hazırlıkları yapıyorsunuz veya kendi evinize çıkmak istiyorsunuz. Herkesin, ihtiyaçları doğrultusunda bir ev sahibi olma hayali vardır.

İlk olarak şu soruların cevaplarına çalışalım.

- İdeal evinizin hangi özel özellikleri olacak?

- Şehrin hangi bölgesinde olacak?

- Bütçem ne kadar?

- Ev seçiminde kimlere danışabilirim?

---

- İdeal evinizin hangi özel özellikleri olacak?

* Hayalinizdeki evin kriterlerinizi belirleyin. Apartman, müstakil ev, oda sayısı, bina yaşı, kat sayısı, asansör, bahçe, engelli girişi, balkon, altyapı, bina yönü vb. Eksik bırakmayın. Her detay sizin için önemli.

- Şehrin hangi bölgesinde olacak?

* Belirlediğiniz bölgede gezinti yapın, ulaşım, alışveriş, eğitim, otopark, yeşil alan ve parklar nerelerde bulunuyor.

* Vaktim yok, gidemem diyenler Google Earth veya diğer harita siteleri üzerinden bölgeyi inceleyebilir. 

- Bütçem ne kadar? Hayallerinizin bir bütçesi olmalı.

* Ev seçeneklerimizi ve bölgemizi belirledik. O bölgede bulunan konut fiyatlarını burada bulunan emlak ilan sitelerinden filtreleme yapıp konut fiyatları hakkında fikir edinebilir ve bütçenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. 

* Konut değerleri hakkında fikir edinebilmek amacıyla kira çarpanı işlemini kullanmanız iyi bir seçenek olacaktır. 

* Bütçenizi oluştururken, peşinatınız, aylık kredi borcu ödeme gücünüz, tapu masrafları, taşınma masrafı gibi giderlerinizi planlamaya dahil edilir. Kredi kullanma düşünceniz varsa burada beğendiğiniz konutun krediye uygun olup olmadığı da önemlidir. Kredi alamama riski unutulmamalıdır. 

Alacağınız konut kredisi, kredi limitiniz kadar değil, konut değeri kadar olacaktır. Kredi limitim yüksek diye bu oranda konut arayışınız olmasın.

* Hedeflediğimiz bölgede seçeneklerimize uygun bir kaç konut bulduk. Biraz da detaylarını incelememiz gerekir. 

Daha geniş ayrıntılar için: Ev Almanın İpuçları

- İmar durumunu öğrenelim.

* Ülkemizde genel olarak yürürlükte olan köklü ve tarihsel imar planları bulunmamaktadır. Günümüzde 1 ay önce 6 kata imarlı bir bina 1 ay sonra 4 katlı imar planı kapsamına alınabiliyor. Yıllardır yeşil alan diye baktığınız yerde birden bire konut inşaatları başlayabiliyor.  Beğendiğiniz ev 20-30 yaşında bulunuyorsa güncel imar bilgisini belediyeden öğrenebilirsiniz.

- Bina giderlerini öğrenelim.

* Aidat önemli, dairem 1+1 diye düşük aidat öderim düşüncesine kapılmayın. Yönetim planında düzenleme yapılmışsa 5+1 daire ile eşit oranda aidat ödeyebilirsiniz.

* Kapıcı hizmeti veren görevli varsa işveren durumunda olacağınızdan kapıcının her türlü tazminatından sorumlusunuz.

- Tapuyu inceleyelim.

* E-devlet üzerinden alınabilen Takbis belgesinde taşınmaz üzerinde bulunan bütün bilgiler görülür. Konut, kat mülkiyetli ve mesken olarak belirtilmiş olmalıdır.

-Daireyi basit olarak kontrol edelim.

* Daire görmeye giderken yanınızda lazer metre, lazer ve pinpon topu bulundurun. Lazer metre ile odaların boyutlarını, merdiven ve kapı genişliklerini, lazer ışığı ile duvar yer döşemelerinin düzgün olup olmadığını, pinpon topu ile zemin eğiminin olup olmadığını anlayabilirsiniz.

- Ev seçiminde kimlere danışabilirim?

Bir ev bulmanıza kim yardımcı olacak ve satın alma işleminde size kim rehberlik edecek?

Günümüzde bu sorunun karşılığı aile yakınları, arkadaş çevresi veya sosyal medyadır. Tarafsız olarak yardım alabileceğiniz bir emlak danışmanı bulmanız resmi olarak mümkün değil.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik sadece taşınmaz satışına yönelik hususları kapsamaktadır. Alıcılar hakkında ise, ödeyeceği hizmet bedeli oranından başka herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. 

Ülkemizde taşınmaz alacak kişiler tamamen kendi başlarına bırakılmış gibi görünüyor. Satıcının yanında danışmanı bulunurken alıcı tek başınadır. Bana göre burada hukuki bir boşluk bulunmaktadır.

Emlak alıcılarının da kendilerine danışman olarak temsil edecek bir emlak danışmanı ile sözleşme yapabilir olması gerekir.

Konusunda tecrübe sahibi bir emlak danışmanının uzmanlığı, alıcıların süreç boyunca karşılaşabileceği olumsuzluklardan, yanıltılmaktan ve çeşitli tuzaklardan koruyacaktır.

Alacağınız konutla ilgilenecek bir emlak danışmanınız olsun istemez miydiniz?

--

İstediğiniz bir konutu bulabilmeniz için onlarca ilan sitesini incelemeniz gerekmektedir. 

Birçok emlak danışmanı bütçe sorunu nedeniyle bütün ilanlarını ilan sitelerinde yayınlayamıyor. Bir ilan sitesinden 20 ilanlı bir paket alan emlak danışmanı sadece satılabilir 20 ilanını yayınlayabilmektedir. Bazı ilan sitelerinde yayından kaldırılan ilanın yerine yenisi konulamamaktadır. İlan siteleri, SMS, internet paketlerine benzer karışık bir sistem uygulamaktadırlar. Pro üye, gold üye vs. 

Satılık bir ev sadece bir emlak işletmesinde bulunur. Bu nedenle ilan sitelerinde gezinebileceğiniz gibi emlak işletmelerini de ziyaret etmeniz gerekecektir.

Oysa ABD'de oluşturulan MLS sistemi ülkemizde uygulanabilir olması halinde mevcut satılan bütün taşınmazlar bir veri tabanı içinde toplanabilecek ve alıcının kriterlerine uygun taşınmazın bulunabilmesi oldukça kolay olacaktır.

Buradan girişimcilere duyuruyorum. Ülkemizin MLS sistemine ihtiyacı vardır.

--


Yorum Gönder

0 Yorumlar