Recents in Beach

Tapu Devir Sorunları ve Çözümleri

 


Emlak danışmanlarının alım satıma aracılık hizmeti sonrası tapu devir işlemleri de önemli tecrübe ve bilgi birikimi ister.

Tapu devri sırasında karşılaşılacak satışa engel durumlar, hizmet verdiğiniz aracılık işlemlerinin boşa gitmesine neden olacaktır.

Alım satıma ilişkin sözleşmelerin tamamlanmasına müteakip tapu devir işlemlerinin sekteye uğramaması için aşağıdaki hususlar titizlikle incelenmeli ve olabilecek engeller önceden kaldırılmalıdır.

Tapu devri sırasında karşılaşılacak sorunlar ve çözümü

- Satışa engel şerhler kaldırılmalıdır. Şerhler takbis belgesinde görülebilir. 

- Tapu üzerinde aile şerhi varsa şerh koyan eş önceden bu şerhi kaldırtabilir veya satış için eşlerin birlikte tapuya gitmesi gerekir.

- Tapu üzerindeki bilgiler ile satıcının kimlik bilgileri birebir aynı olmalıdır. Örneğin, Ahmet olan ismi tapuya Amet, Mehmet olan Memet diye işlenmişse bu hatanın önceden düzeltilmesi gerekir.

- Miras kalan bazı taşınmazlar intikal işlemi yapılmadan satışa konulmaktadır. İntikal yapılmayan taşınmazın satışı mümkün değildir. İntikal ve satış aynı gün yapılabilir.

- Satıcı veya alıcı okuma yazma bilmiyorsa yanlarında okuryazar 2 şahit bulunması zorunludur.

- Eğer satıcı kendini ifade edemiyor veya ne yaptığın farkında olmadığı tapu memuru tarafından şüpheye düşülürse sevk edilen sağlık kuruluşundan fiil ehliyetine sahip olup olmadığına dair rapor istenir. 

- Vasi adına yapılacak satışlarda ilgili mahkemeden önceden karar alınması gerekir.

- Alıcı veya satıcı yabancı uyruklu ise Latin alfabesi ile yazılı olmayan pasaportun noter onaylı Türkçe tercümesi istenecektir. Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman gereklidir. (Bölge adli yargı adalet komisyonunca yetkilendirilmiş olmalıdır.) Ayrıca pasaport süresinin geçmiş olmaması gerekir.

- Arazi satışlarında toplulaştırma hususuna dikkat edilecek. Satış öncesi İl Tarım Müdürlüğünden satışa uygundur yazısı alınması gerekir.

- Hisseli taşınmazlarda satış öncesi açılmış ortaklığın giderilmesi davası var mı? Bazı satıcılar bu durumu gizleyebiliyor. Satıcının e-devlet kayıtlarında herhangi bir dava olup olmadığı görülebilir.

- Kentsel dönüşüme giren binalarda mesken sahiplerine kira yardımı yapılmaktadır. Kentsel dönüşüm kararı sonrası satılan taşınmazları alan kişiler kira yardımı alamazlar. Alıcının bunu bildiğinden emin olun veya sözleşmeye madde olarak ekleyin.

- Bazı satıcılar tapu devri için alıcıya vekalet vermektedir. En çok yapılan hatalardan biridir. Alıcı, vekalet verenin taşınmazını satıcı ve alıcı sıfatıyla kendi adına satın alamaz. Vekil ile alıcı farklı kişiler olmalıdır.

Aşağıdaki bağlantıdan tapu konusunda sık sorulan soru ve cevapları inceleyebilirsiniz.


Tapu devri sırasında yaşadığınız sorunları yorum kısmında paylaşabilirsiniz.




Yorum Gönder

0 Yorumlar