Recents in Beach

Karavanlar. Olumlu-Olumsuz Yanları



Küresel yaşanan salgın nedeniyle pek çok kişi tatil yapmak amacıyla kendine özel bir yaşam ortamını seçmek zorunda kaldı.

Günlük ev kiralama, çadır veya karavan tatili seçenekler arasında.

Karavanlar bugünlerde oldukça popüler. Çekme veya motokaravan satın alabilir veya kiralayabilirsiniz.

Önce bu konuda mevzuat kapsamında neler var, ona bakalım.

Karavan hususunda Karayolları Trafik Yönetmeliği dışında başka bir mevzuat bulunmamaktadır.

Mevzuat içeriğinde, çekme karavan düzeneğinin nasıl olacağı açıkça belirtilmiş ve bu husus ruhsata işlenmektedir.

Minibüs veya otobüs içini dilediğiniz gibi düzenleyip karavan olarak kullanabilirsiniz. Bu husus mevzuat kapsamı dışındadır. 

Karavan altyapısı hakkında detaylı bir mevzuat hazırlanması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle karavan içerisinde oluşan atıkların nasıl bertaraf edileceği. Karavan turizmi çoğaldıkça atıklar ve konaklama alanlarında otopark  önemli bir sorun oluşturacaktır.


Doğa ile başbaşa, istediğin yer ve zamanda çeşitli manzaralar arasında uyanmak muhteşem bir duygudur.

Olumsuz yanları yok mu? var tabi.

- En önemli sorun tuvalet. Karavan içinde bulunan atık deposunun boşaltılması ve temizlenmesi gerekir. Bu konuda ülkemizde bir altyapı düzenlemesi olduğunu sanmıyorum. Atıkların nerelere boşaltıldığı hakkında herhangi bir fikrim yok. Bu hususta yorumlarınızı bekliyorum.

Karavan hayatı yaşayan eski muhabirlerden Taner, "Eğer şehir merkezlerinde kamp yapıyorsan adım başı rögar mazgalları var. Oraya gri suyunu, sarı suyunu, lacivert suyunu hangi renk suyun varsa boşaltabilirsin" diye açıklama yapmış. (Kaynak: Milliyet)

Bu yapılan vahim ve hatalı bir davranıştır.

Şehir merkezine yağan yağmur suları mazgallar yoluyla deniz, göl veya nehirlere akar. Mazgal kanalları kanalizasyon atık tesisleri ile bağlantılı değildir.

- Su deposu. Karavanda bulunan su deposu kapasitesi oldukça sınırlı. Duş, bulaşık, çamaşır yıkama/kurutma, temizlik gibi işler için kullanılması ve boşalan deponun doldurulması gerekecektir. Karavanınızda su deposunu doldurmak için uzun bir hortum bulundurmayı ihmal etmeyin.

- Çöp: Karavan yaşantınızda çeşitli çöpler ortaya çıkacaktır. Evsel atıkları toprağa gömebilirsiniz. Diğer atıklarınızı en yakın çöp kutusuna atabilirsiniz.

- Güvenlik. Arabanız ve içindeki eşyalar için ayrı ayrı sigorta yaptırabilirsiniz.  Arabanız çalınırsa eviniz de çalınmış olacaktır.

- Elektrik. Aydınlatma, telefon ve laptopların şarj edilmesi amacıyla karavan için güneş enerjisi kullanabilirsiniz.


- Otopark. Önemli sorunlardan biri. Kapalı otoparklara genel olarak karavanlar alınmamaktadır. Açık otoparkı olan alışveriş merkezlerini tercih etmeniz gerekecektir.

Doğa gezisi veya tatil için karavanı park edeceğinizi alanlar kamu veya özel kişiler tarafından ücretli hizmet verilen yerler olacaktır. Yola çıkmadan önce konaklayacağınız yerleri önceden tespit etmeniz gerekir.

- Isınma, soğutma. Soğuk havalarda ısınma, sıcak havalarda soğutma sorunu olacaktır.

Olumlu-olumsuz yanlarıyla karavan tatili doyumsuz bir tatil seçeneği olacaktır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar