Recents in Beach

Dijital Dolandırıcılık kurbanı olmayın.

 


Dijital dolandırıcılık yöntemlerine gün geçmiyor ki yeni yöntemler ekleniyor. Alınan tüm önlemlere rağmen çeşitli yazılı ve görsel basın organlarında bu tür haberlere çok sık rastlıyoruz. Kısa bir internet araması sonucu toparlayabildiğim dolandırıcılık yöntemlerine karşı aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz.

- Unutmayın, hiçbir devlet kurumu telefon edip sizden para istemez, şuraya buraya para yatırın, kapınıza gelen görevliye altın ve paranızı teslim edin demez.

Bankacılık işlemleri.

- Telefonunuza hesabınız bulunduğu bankacılık uygulaması indirip kurmak istiyorsanız bankanın herhangi bir şubesine gidin ve banka içinde bulunan afişlerde uygulamaya ilişkin QR kodunu taratıp yönlendirdiği yerden indirdiğiniz uygulamayı kullanabilirsiniz.

- Telefonunuzda bulunan bankacılık uygulamasını devamlı açık bırakmayın. İşiniz bittiğinde mutlaka çıkış yapın. Telefonunuzu çaldırır veya kaybedersiniz açık kalan bankacılık bilgileriniz başkasının eline geçebilir.

- Bankamatiklerden para çekmek istiyorsanız bunu gündüz ve banka önünde bulunan bankamatiklerden yapmaya çalışın. Kontrolden uzak bankamatiklerden para çekmeden önce kart taktığınız yer ile klavyenin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

- Online alışverişlerinizde mutlaka sanal kredi kartınızı kullanın. Sanal kart limitinizi kendiniz belirletebilir ve sıfır limitli yapabilirsiniz.

Taşınmazlar

 - E devlet üzerinden taşınmazının vekâlet ile satılmasına engel koyun. E devlet arama bölümüne "web tapu" yazıp çıkan uygulamaya tıklayın. Buradan uygulamaya geçiş yapın. Açılan sayfada öncelikle sağ üst köşeden isim ve soy isminizin bulunduğu menüye tıklayıp telefon numaranızı onaylamanız gerekir.

Daha sonra sol menüden "Beyan işlemleri/işlem yapılamaz beyan tesisi" menüsünü tıklayıp tapuya bizzat gitmeden vekâletle işlem yapılmasına kısıtlama koyabilirsiniz. 

Taşınmaz alımı.

- Alacağınız taşınmaz yerini mutlaka https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ üzerinden kontrol edin. 

- Satın alacağınız konuta ait deprem sigortası yaptırdığınız sigorta poliçesi üzerinde bulunan adres bilgisi ile taşınmaz adres bilgisi tapu üzerinde yazan ada/parsel ve kapı numarasına kadar aynı olmalıdır.

Taşınmaz satışı.

- Taşınmanızı satın almak için hesabınıza para gönderen kişi ile tapu devri yapacağınız kişi aynı kişi olmalıdır.

Adınıza sizden habersiz şirket kurulmasın.

- E-devlet üzerinden adınıza şirket veya şirket yetkilisi olmanıza kısıtlama koyun. "Ortak / Yetkili Olunmasına Yönelik Kısıtlama İşlemleri (MERSİS)" menüsü üzerinden kısıtlama koyabilirsiniz.

Kişisel verilerinizi çöpe atmayın.

- Açık kimlik bilgileriniz yazılı belgeleri, kulanım süresi bitmiş kredi kartı veya banka kartınızı tamamen imha etmeden çöpe atmayın.

SMS işlemleri.

- E-devlet üzerinden daha önceden onay verdiğiniz size SMS gönderecek şirketleri seçebilir veya engelleyebilirsiniz. Arama butonuna "Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi" yazıp çıkan menüye tıklayın. Burada telefonunuzu kayıt edip onayladıktan sonra size mesaj göndermesini onayladığınız şirketler ve bankalar listesi çıkacaktır. İsteğinize göre onayları kaldırabilirsiniz.

Onay vermediğiniz halde size mesaj atan veya arayan telefon numaralarını e-devlet üzerinden "Ticari Elektronik İleti Şikâyet Sistemi" menüsünü kullanıp şikâyet edebilir veya telefonuz izin veriyorsa engelleyebilirsiniz.

Adli işlemler.

- Adresinize gelen bir tebligat size ulaşmadıysa bu tebligat muhtarlığa bırakılır ve size tebliğ edilmiş sayılır. Bu dolandırıcılık yönetimi sizin adresinizde olmadığını bilen kişiler tarafından adresinize ilamsız icra takibi gönderilip yapılmaktadır. 7 gün içinde itiraz etmezsiniz borcu kabul etmiş sayılırsınız.

Hakkınızda yapılacak icra işlemlerinden haberdar olabilmek için UYAP SMS Bilgi Sistemine üye olabilirsiniz. Bu işlemi e-devlet üzerinden "SMS Bilgi Sistemi Abonelik Başvurusu ve İptali" menüsünden yapabilirsiniz. Başvuru yaptıysanız size gönderilecek kişisel bilgi mesajları faturanıza 1,5 TL olarak yansıyacaktır.

Arabanız.

- Otoparka park ettiğiniz aracınızın anahtarını otopark görevlisi dahi olsa kimseye teslim etmeyin. Anahtarınızın kopyası çıkartılabilir ve aracınız bir gece yarısı çalınabilir.

Kargo işlemleri.

- Herhangi bir sipariş vermediyseniz kapınıza gelen hediye bile olsa herhangi bir kargoyu teslim almayın ve imza atmayın.

Eğer ailenizden biri adına veya komşunuza kargo geldiyse mutlaka telefon edip teyit almadan kargoyu teslim almayın.

Bilgisayar ve telefon kullanımı önlemleri

- Güvenli olmayan sitelerden herhangi bir uygulama indirip kurmayın, belge indirip açmayın.

- Bilgisayarınızda mutlaka iyi bir anti virüs kullanın.

==============


(Devam edecek)


Yorum Gönder

0 Yorumlar